У Запоріжжі вже більше місяця працює реабілітаційний простір для ветеранів та їхніх родин. Фахівці центру надають відвідувачам психологічну допомогу, пропонують спортивну реабілітацію, допомагають соціалізуватися, подолати поствоєнний синдром і створити власні стартапи.

Про це повідомляє Запорізька міська рада.  Там зазначають, що «Реабілітаційний простір ветеранів українського війська «Блокпост» - це пілотний проєкт.  Його реалізує громадська організація «Лабораторія військово-політичних досліджень та реконструкції» у партнерстві з фондом «Відкрита Литва» та за підтримки адміністрації.У новий простір можуть приходити усі захисники України, які брали участь у бойових діях з 2014 року, а також їхні родини. Крім того, проєкт готуватиме волонтерів, які прагнуть бути корисними для ветеранів.

Психологічна та юридична допомога

Також у центрі планують проводити програму «Психологічна лагуна», учасники якої навчатимуться долати наслідки ПТСР. Наразі у просторі психологи допомагають ветеранам з різними проблемами.  Багатьом колишнім військовим важко розпочати мирне життя та впоратися з емоціями, деякі навіть відчувають провину за те, що зараз не можуть захищати Україну на фронті.

Також до психологів приходять цілими родинами – вони прагнуть покращити стосунки, молоді подружжя готуються стати батьками та консультуються з фахівцями щодо виховання дітей та нових ролей в житті.

Ще одна популярна послуга – юридичні консультації. Звернень від ветеранів багато – їх цікавить як звільнитися зі служби чи розірвати контракт, отримати статус учасника бойових дій, на які пільги та соціальні гарантії вони мають право.

Старт нової кар’єри

Також для ветеранів діє «Business-school», де їм допомагають розпочати власний бізнес або знайти нове місце роботи. Фахівці щукають можливості для навчання та перекваліфікації людей, підбирають для них доступні курси, відповідно до знань та вмінь.

Щоб усі ветерани могли користуватися послугами центру, у ньому працює перекладач жестової мови. Також у «Блокпості» діють дитячий та підлітковий простори.

Фото: з відкритих джерел