Учасники бойових дій, а також особи з інвалідністю внаслідок війни мають право на додаткову відпустку тривалістю 14 днів на рік. Вона надається зі збереженням заробітної плати – такі правила передбачені у Законі України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Як її отримати та чи можна ділити відпочинок, читайте у матеріалі veteran.com.ua.

Читайте також: Ветерани мають право достроково вийти на пенсію – роз’яснення Пенсійного фонду

Один раз на рік

Право на додаткову відпустку не залежить від часу, відпрацьованого в календарному році. Тобто, навіть якщо людина мала лише один робочий день, вона може скористатися своїм правом та відпочити 14 днів.

Проте, така відпустка надається один раз на рік і не переноситься на наступний – дні, не використані за поточний період, «згорають».

Для того, щоб оформити відпустку, потрібно надати роботодавцю посвідчення інваліда війни або учасника бойових дій із відповідною заявою.

Читайте також: Для ветеранів працює платформа з працевлаштування – як знайти вакансію

Чи можуть відмовити

Додатковий відпочинок не належить до щорічних відпусток, а є пільгою, гарантованою державою. Тож на неї не поширюються загальні норми – її не можна ділити на частини, переносити, замість неї або під час звільнення не виплачують грошову компенсацію. Її тривалість також не збільшується за рахунок святкових або вихідних днів, і подовжити її через хворобу співробітника не можна. Проте, з уже наданої додаткової відпустки відкликати працівника заборонено.

Також варто зазначити, що згідно з пунктом 2 статті 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», під час війни роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв'язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об'єктах критичної інфраструктури.

Нагадаємо, ветерани можуть пройти навчання та отримати роботу в енергетиці.

Фото: з відкритих джерел