Слово стріт-фуд асоціюється у більшості людей з бургерами, хот-догами, картоплею фрі та іншими стравами, які ми звикли їсти на ходу. Ветеран Артем Ліфрідов, який розвиває власний бізнес в Полтаві, вирішив зламати цей стереотип та в якості вуличної їжі пропонує традиційні українські галушки.
Для того, щоб здійснити задумане та відкрити заклад «Pro Галушки», захисник отримав грант від держави. Наразі він пригощає полтавців українськими смаколиками і працевлаштовує ветеранів та людей з родин військових.
Читайте також: Меблі в стилі лофт та металеві конструкції – ветеран Роман Чипинюк відкрив виробництво на Волині
Про галушки, Полтаву та полтавців
Підприємець розповідає, що від держави отримав 250 тис. грн. Цих грошей на реалізацію ідеї не вистачало, тому ветеран залучив ще декілька невеликих міжнародних грантів.
Артем вирішив готувати і продавати саме галушки, адже ця традиційна страва, на його думку, недостатньо була представлена в закладах міста.
«Мені дуже шкода, що в Полтаві, яка має великий культурний фонд, і зокрема гастрономічний, мало закладів, де готують галушки. Я хотів відкрити щось таке, чого немає в Полтаві. Саме так з’явився цей задум», - розповідає ветеран.
Повна назва закладу – «Про галушки, про Полтаву, про полтавців».Тому підприємець планує щомісяця видавати інформаційний буклет про цікаві події, які відбулися у місті, про цікавих особистостей і, звісно, про галушки.
Крім того, у закладі діє знижка 20 % на весь асортимент для військових та ветеранів. Також щодня готують кілька безоплатних порцій для захисників.
Читайте також: Разом на службі та в бізнесі – на Одещині побратими відкрили кіберспортивний клуб
З м’ясом, грибним соусом та фруктами
Галушки у закладі, за словами підприємця, незвичайні. Їх подають з власноруч приготовленим соусом з білих грибів або з м’ясом, яке готувалося п’ять годин – так воно залишається ніжним і розсипчастим. На десерт можна замовити солодкі галушки, які подають із фруктами.
Також планують додавати рецепти староукраїнської кухні.
«Знайшли рецепт гречаних галушок. Є така легенда, що коли Тарас Шевченко був у Полтавській губернії, його пригощали гречаними галушками, які він обожнював. Хочемо ввести в наш асортимент дещо пізніше, спробувати зробити саме ті легендарні галушки», – розповідає Артем Ліфрідов.
В майбутньому підприємець мріє про нові заклади в Полтаві, та навіть про всеукраїнський ринок і запуск франшизи. Та поки що розвиток бізнесу тільки набирає обертів.
«Якщо рахувати оренду, податки, вилазять катастрофічні суми, - говорить ветеран. - Дай Боже, щоб через кілька місяців вийшли хоча б у «нуль». Тому потрібно в будь-якому випадку розробляти програми, які підтримуватимуть ветеранів. Нині міськрада запустила ваучери на 200 тисяч гривень для ветеранів-підприємців. Є підтримка, але її точно треба розвивати й масштабувати».
Читайте також: «Виконуємо весь спектр будівельних робіт» - ветеран з Полтавщини відкрив власний бізнес
Робота для ветеранів
Кухарем у закладі також працює ветеран, інша працівниця – теж з родини військового. Підприємець говорить, що в бізнесі хотілося «зібрати своїх» та дати ветеранам мотивацію рухатися далі.
Олександр Журавель, який наразі готує для полтавців смачні галушки, в перший день повномасштабної війни пішов добровольцем на фронт. Спочатку він був помічником гранатометника, а надалі служив бойовим медиком, адже раніше працював ветеринаром.
Захисник воював у Соледарі – тоді на позиціях намагалися стримати «вагнерівців». Бої були важкі, тому Олександр мав власний «оберіг» - постійно тримав на «броні» ложку. В день, коли він її загубив, одразу відчув – щось має статися.
«Біля мене прилетіла «120-ка», - згадує ветеран. - Памʼятаю, як почав кричати, як мені накладали турнікет, памʼятаю стабілізаційний пункт, а як потрапив у Дніпро – вже не дуже», – розповідає про поранення захисник.
Після лікування та реабілітації Олександр Журавель не міг би повернутися на роботу ветеринара, адже до військової служби працював на фермі, де санітарні умови непридатні для праці з протезом. Тому він вирішив знайти роботу у сфері громадського харчування.
«Готуємо максимально швидко і максимально смачно. Найприємніше – це фідбек від клієнтів. Отже, щось виходить», - говорить кухар.
Нагадаємо, військовий Володимир Сербін відкрив дитячий центр та кав’ярню.
Фото: suspilne.media, "Полтавська думка"