Внаслідок повномасштабного вторгнення сотні тисяч українців та українок пішли на фронт, щоб захистити рідну землю, країну та рідних. На жаль, деяким з них це коштувало життя – серед полеглих героїв волонтери, добровольці, військові та поліцейські. Родини таких оборонців підтримує держава: вони мають право на одноразову грошову допомогу.

Хто та як може отримати виплати, пояснили у Міністерстві у справах ветеранів України.

Читайте також: Оборонці та члени родин загиблих воїнів мають право на виплати за державні нагороди - деталі


Куди звертатися за призначенням виплат

Право на одноразову грошову допомогу мають:

- батьки полеглого захисника чи захисниці;

- неповнолітні діти;

- один з подружжя, якщо він/вона не одружився знову;

- члени родини, які мають право на пенсію у разі втрати годувальника відповідно до закону "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та інших осіб" за загиблого/померлого.

Варто зауважити, що громадяни РФ або республіки Білорусь чи ті, хто постійно проживають на території цих країн, одноразова грошова допомога не виплачується. Аналогічне обмеження стосується засуджених за колабораційну діяльність, державну зраду, пособництво державі-агресору.

Читайте також: Ветеранам надається грошова компенсація за придбану автівку - як отримати

За призначенням виплати родини мають звернутися до районного (міського) Центру територіального комплектування  та соціальної підтримки (незалежно від місця реєстрації). Близьким загиблого/померлого поліцейського необхідно звернутися до органу (підрозділу) поліції.

Які документи необхідно зібрати

Родичі загиблих захисників і захисниць при звертанні до відповідного органу необхідно подати заяву, паспорт громадянина України свідоцтво про смерть та індивідуальний податковий номер. А також зібрати пакети документів:

1. Документ, що підтверджує родинний зв'язок із загиблим/загиблою:

- свідоцтво про шлюб;

- свідоцтво про народження дитини;

- свідоцтво про народження полеглого;

- документ, що підтверджує перебування на утриманні загиблого;

2. Рішення місцевої держадміністрації, виконавчого органу місцевої ради або суду про встановлення над дитиною-сиротою, дитиною, позбавленої батьківського піклування, опіки (для законних представників неповнолітніх дітей героя);

3. Довідка про притягнення до кримінальної відповідальності, відсутність/наявність судимостей та обмежень, передбачених кримінальним процесуальним законодавством України;

4. Постанова медичної комісії МВС про причинний зв'язок поранення/травми/поранення, що спричинило смерть (для родичів поліцейського);

5. Особа, яка відмовляється від отримання одноразової грошової допомоги, надає нотаріально посвідчену заяву встановленого зразка.

Після прийняття рішення про призначення виплати кошти перераховуються на рахунок заявника. Допомога розподіляється рівними частинами на всіх членів родини, які мають на неї право, та виплачується поетапно – спочатку 1/5 від суми, а залишок щомісячно протягом 40 місяців.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про одноразову г рошову допомогу ветеранам і ветеранкам з інвалідністю.

Фото: з відкритих джерел