Після Революції Гідності та початку першої фази війни в 2014 році на базі Національного університету "Києво-Могилянська академія" (НаУКМА) почали надавати психосоціальну підтримку та освітні послуги учасникам революції та українським військовим. З часом ця ініціатива масштабувалася: нещодавно на базі вишу відкрили Ресурсний центр для ветеранів та ветеранок. Це міждисциплінарна платформа, що сприяє соціальній та економічній реінтеграції таких громадян та має на меті допомогти професійному, освітньому і кар’єрному розвитку як захисникам і захисницям, так і їхнім родинам.

Основна задача – комплексний супровід ветеранів

Як розповіла керівниця Ресурсного центру Яна Чапайло, його діяльність можна поділити на кілька напрямків:

- професійний розвиток ветеранів і ветеранок;

- психосоціальна підтримка та супровід;

- корпоративна співпраця з бізнесом та співпраця з громадами;

- дослідження і науковий супровід.

Читайте також: Громадський хаб для ветеранів відкрили у Кропивницькому – як послуги доступні в "Просторі хоробрих"

Щодо професійного розвитку, то для ветеранів та ветеранок у НаУКМА буде створено низку коротких освітніх програм – тривалістю в кілька тижнів. Серед основних напрямків - навчання лідерству, підприємництву та співпраці із неурядовим сектором.

"Ветерани й ветеранки, які прагнуть брати активну участь у державотворенні, представляти та лобіювати інтереси своїх спільнот, потребуватимуть додаткового навчання, аби посилити навички, здобуті в цивільному довоєнному житті, та адаптувати військові навички до поствоєнного життя. Тут йдеться про синхронізацію практичних вмінь з теоретичними знаннями, які потребуватимуть оновлення. Важливість освітніх програм з лідерства і державотворення полягає в тому, аби оснащити проактивних людей, які готові брати відповідальність за розвиток та відбудову держави, сучасними знаннями про процеси створення та імплементації політик, державотворення, демократичний устрій, публічне управління та врядування", - вважає Яна Чапайло.

За її словами, не менш важливим є навчання ветеранів і ветеранок, які зацікавлені в розвитку власної справи. Майбутні бізнесмени матимуть можливість здобути необхідні знання та навички і отримати практичний супровід у реалізації своєї ідеї.

Читайте також: Від консультацій – до представництва в суді - які юридичні послуги ветерани можуть отримати безкоштовно

Також у Ресурсному центрі велику увагу приділятимуть консультуванню та кар’єрному супроводу. Адже, повертаючись до цивільного життя, захисники та захисниці проходять своєрідну професійну і соціальну реадаптацію:

"Хтось розуміє, чим хоче займатися, хтось — на роздоріжжі у виборі. Наша роль як Ресурсного центру — допомогти викристалізувати розуміння того, куди рухатися далі,  - зазначила керівниця. - Нам важливо дати необхідну підтримку людям, які готові й хочуть і далі нести відповідальність за відбудову і розбудову успішної України".

У роботі з ветеранами і ветеранками фахівці Центру використовують напрацювання НаУКМА у сфері громадського здоров’я через залучення експертизи Школи охорони здоров’я, а також у сфері психологічної та психосоціальної підтримки через залучення експертизи Центру психічного здоров’я та психосоціального супроводу. Тож колишні захисники і захисниці зможуть отримати грамотне консультування, навчання травма-інформованому викладанню та управлінню, а також іншим інструментам для підтримки психічного здоров’я.

Як ветеранам та ветеранкам записатися на навчання

Як підкреслила Яна Чапайло, "Києво-Могилянська академія" – невеликий університет, тож ресурси та можливості дещо обмежені. Тим не менше, навчатися завдяки Ресурсному центру зможуть як ветерани і ветеранки, так і не демобілізовані військові.

Читайте також: Всі послуги в одному місці – на Львівщині розробили портал для ветеранів та військових

"Матимемо відбір, що включатиме заповнення анкети, мотиваційну складову і співбесіду. Про набори буде оголошено окремо, - зазначила керівниця. - Активно працюємо, аби перші програми розпочалися уже влітку цього року".

Фото: ukma.edu.ua