Після повернення до цивільного життя ветерани потребують психологічної допомоги, проте іноді бувають обставини, коли немає можливості або бажання звертатися до спеціалістів. Для таких випадків організація «Вільний вибір» створила новий застосунок «База».

Як розповіла експарамедикиня, проєктна менеджерка організації «Вільний вибір» Аліна Вяткіна, ідея застосунку з’явилася ще у 2019 році, і торік, за підтримки програми реінтеграції ветеранів, її вдалося реалізувати.

Читайте також: Ветеранів запрошують на освітній курс «Повернення додому» – як взяти участь

Можливості у застосунку

«Для того, щоб розробити цей застосунок, ми провели опитування серед самих ветеранів і ветеранок. Ми намагалися зробити додаток максимально корисним, який можна використовувати завжди та всюди. Це буквально мобільна підтримка, яка з тобою у кишені», – пояснила проєктна менеджерка.

Наразі у додатку є кілька розділів:

- «Почитати» – там можна знайти інформацію про те, в яких станах може перебувати ветеран, коли повертається з війни;

- «Інструменти» – в цьому розділі викладені вправи та техніки, з якими можна допомогти собі самостійно;

- «Контакти» – там доступні телефони кризових ліній і сайти психологічної підтримки. Також у «Базі» є можливість поставити анонімне запитання психологу.

Читайте також: Від консультацій – до представництва в суді: які юридичні послуги ветерани можуть отримати безкоштовно

Трекер настрою і «стоп»-кнопка

Крім того, у застосунку є трекер настрою – він дозволяє відстежити свій стан впродовж певного часу та побачити, як він змінюється. Ще одна зручна функція – кнопка «стоп» для ситуацій, коли потрібна допомога.

«Часто люди тішаться нашою кнопкою «стоп», яку можна натиснути на головному екрані, і вона проведе вам короткі стабілізаційні техніки та поверне у стан «тут і зараз». Ми чули багато гарних відгуків саме про цю кнопку», – зазначила Аліна Вяткіна.

Також у додатку можна знайти контакти організацій, які надають юридичну допомогу та послуги з пошуку роботи по всій Україні. Застосунок створили для ветеранів, але під час повномасштабної війни він може знадобитися і військовим, і цивільним. Тож користуватися ним можуть усі – завантажити додаток можна в App Store чи Google Play.

«Користуватися застосунком можуть і в тилових містах, і в тих, які ближче до лінії фронту. Ми отримуємо багато відгуків, що й там він буває корисним. Основна ідея була в тому, щоб і самі вправи, і вигляд застосунку, і спілкування було підлаштоване під ветеранів і ветеранок, бо це спільнота, у якої справді є своя мова, свої особливості та певні наслідки від участі у бойових діях» – розповіла Аліна Вяткіна.

Нагадаємо, в Україні запустили чат-бот "Коаліція ветеранських просторів". Він доступний в Telegram та містить підбірки корисної інформації та перелік послуг.

Фото: з відкритих джерел