У Вінниці відкрили табір для реабілітації ветеранів з порушеннями зору "Життя після війни". Він працює на базі місцевого медичного університету та передбачає кілька тижнів занять. Спочатку учасники навчаються орієнтуватися в просторі, самостійно пересуватися вулицями та користуватися тростиною. Пізніше переходять до більш складних занять – тренуються готувати їжу, виконувати хатні справи та обслуговувати себе, а також заново опановують комп’ютер та інші гаджети.

Читайте також: Громадський хаб для ветеранів відкрили у Кропивницькому – як послуги доступні в "Просторі хоробрих"

Як розповіла керівниця реабілітаційного табору, директорка громадської спілки "Сучасний погляд" Олеся Перепеченко, також протягом програми з ветеранами працюють лікарі-офтальмологи та пластичні хірурги. Крім того, для них організують спілкування з психологами. Участь у таборі безкоштовна.

"Ми прагнемо, щоб наші ветерани, які отримали поранення на війні, знали, що вони не самотні, що життя продовжується, і що вони можуть жити повноцінно, попри порушення зору", – розповіла жінка.


Навесні в таборі займалися вісім ветеранів: вони проходили реабілітацію до 30 травня. Наступний аналогічний заклад працюватиме в Закарпатській області в серпні цього року.

Один з учасників табору Олег Деркач під час боїв на Донецькому напрямку втратив зір та ліву руку. Зараз він робить все, щоб продовжувати повноцінне життя.

"Тут я навчився користуватися тростиною, орієнтуватися у просторі, а також готувати їжу. Це дуже цінні навички, які допоможуть мені жити самостійно",  – розповів Олег Деркач.

Нагадаємо, ветеранів та військових запрошують пройти курс іпотерапії. Як записатися, читайте на нашому сайті.

Фото: Суспільне Вінниця