Незважаючи на воєнний стан в Україні, банки продовжують нараховувати відсотки за користування кредитними коштами, а позичальники зобов’язані їх сплачувати. Однак це не стосується ветеранів і ветеранок, захисників і захисниць, які мають статус учасника бойових дій.

Для них передбачені пільги, нагадують юристи Українського ветеранського фонду.

Читайте також: Ветерани мають право на пільги від держави - які та як можна отримати

Згідно із законодавством, у період дії воєнного стану та 30 днів після його припинення:

- до позичальника не можуть бути застосовані штрафні санкції у разі прострочення виконання грошового зобов’язання (йдеться про штраф, пеню та інші платежі, вказані в кредитному договорі);

- кредитор не має права піднімати процентну ставку (крім випадків, коли договір передбачає встановлення змінюваної ставки);

- списанню підлягають всі штрафи, пені та інші платежі, сплата яких передбачена договором, нараховані з 24 лютого 2022 року за прострочення виконання фінансових обов’язків.

Зауважимо, що ці пункти не стосуються нарахування відсотків за користування кредитними коштами  - їх ветеранам та військовим доведеться сплачувати і надалі. Однак для цих категорій громадян передбачені пільги – звільнення від сплати:

- відсотків за користування кредитом;

- штрафів/пені за несвоєчасну сплату платежів по кредиту.

"Тобто, під час дії особливого періоду банки не мають права нараховувати відсотки військовим та учасникам бойових дій, а у випадку їх нарахування – зобов’язані списати", - зауважують юристи.

Щоб реалізувати право на пільгу, позичальникам необхідно звернутися до банку та надати підтверджуючі документи – копію військового квитка, витягу з наказу або довідки про зарахування до військової частини.

Читайте також: Оплата комуналки та навчання для дітей – на які пільги мають право сім'ї учасників бойових дій

Щодо відтермінування виплати "тіла кредиту", то на даний момент законодавством такої пільги для учасників бойових дій та ветеранів не передбачено. Однак це не скасовує можливості індивідуально звернутися до банку з відповідним проханням та документами, які б підтверджували факт проходження військової служби та скрутного матеріального положення. У такому випадку проведення реструктуризації заборгованості буде правом, але не обов’язком банку.

Нагадаємо, в Україні статус учасника бойових дій надаватиметься автоматично.

Фото: з відкритих джерел