Кабінет Міністрів України зробив черговий крок до надання статусу учасника бойових дій (УБД) в автоматичному режимі. Відповідну Постанову, раніше розроблену фахівцями Мінветеранів, Уряд прийняв на засіданні 10 вересня, передає veteran.com.ua.

Читайте також: Статус учасника бойових дій можна буде оформити через портал Дія - подробиці

Постановою №1041 "Деякі питання надання в автоматичному режимі статусу учасника бойових дій у період воєнного стану" впроваджується Порядок надання цього статусу автоматично  та в режимі реального часу. Ним зокрема визначається сама процедура, підстави та перелік необхідних відомостей про особу, якій надається статус УБД.

"Це рішення — значний крок для автоматичного надання статусу УБД нашим захисникам та захисницям. Наступна дія — це розробка відповідних цифрових інструментів, які створюють умови для практичної реалізації нової системи. Зробимо все для того, щоб вона запрацювала якнайшвидше. Адже військовослужбовець, який воює на лінії зіткнення або виконує спеціальні завдання, не має проходити складні та довготривалі бюрократичні процедури",  — вважає очільниця Мінветеранів Наталія Калмикова.

Постановою регламентується, що  статус учасника бойових дій вважатиметься наданим після публікації відповідного запису в Єдиному державному реєстрів ветеранів війни (ЄДРВВ). При цьому відомості про захисника/захисницю вносяться уповноваженими особами військових  частин  у чітко окреслений термін. Йдеться про п’ять днів з початку виконання бойового наказу чи розпорядження.

Читайте також: Учасник бойових дій - що робити, якщо порушені строки надання статусу

"Повідомлення про набуття статусу учасника бойових дій надсилається засобами Реєстру:

-  особі, яка набула статусу учасника бойових дій (за наявності в Реєстрі відомостей щодо електронної пошти такої особи);

- користувачу електронного кабінету для подальшого інформування про це особи, яка набула статусу учасника бойових дій (у разі відсутності в Реєстрі відомостей щодо електронної пошти такої особи)", - також йдеться в документі.

Для реалізації постанови Міністерство у справах ветеранів України має протягом чотирьох місяців технічно допрацювати ЄДРВВ. Також мають бути створені можливості для підключення до нього інших посадових осіб, залучених до процедури.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як учасникам бойових дій та ветеранам оформити додаткову відпустку.

Фото: з відкритих джерел