Кабінет Міністрів України ухвалив зміни до постанови №413, що дозволить суттєво спростити отримання статусу учасника бойовий дій (УБД) для деяких категорій захисників і захисниць. Згідно з ними, оборонцям  більше не треба буде особисто займатися пошуком та збором необхідних документів, а оформити статус можна буде через портал Дія.

Читайте також: Оформлення УБД та надання відпусток – юрист Ярослав Хоменко розповів про права ветеранів та захисників

"Основними нововведеннями є впровадження електронного кабінету у Єдиному державному реєстрі ветеранів війни, що спрощує доступ до необхідної інформації та здійснення відповідних записів для заявників, секретарів комісій та адміністраторів Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП). Також встановлено можливість подання заяв у паперовій або електронній формі залежно від категорії осіб", - йдеться у повідомленні Міністерства у справах ветеранів України.

Спрощення отримання статусу УБД: кого з оборонців стосуватиметься

Прийняті Кабміном зміни спрямовані на спрощення отримання статусу учасника бойових дій та підвищення ефективності адмінпроцесів у сфері ветеранської політики. Йдеться про наступне:

1. Запроваджується електронний кабінет Єдиного державного реєстру ветеранів війни, який передбачає внесення та отримання інформації заявниками, секретарями комісій з питань надання УБД, міжвідомчих комісій, адміністраторів офісів ЦНАП;

2. Заяву щодо отримання статусу учасника бойових дій особи з числа добровольчих формувань можуть подавати у паперовій формі до комісії УБД, зокрема, через поштове листування або ЦНАП. А співробітники розвідувальних органів України  - винятково відповідним комісіям цих органів;

3. Особи, які проходять службу в органах Сил безпеки та оборони, зможуть подавати заяву на отримання статусу учасника бойових дій онлайн через портал Дія або Держреєстр ветеранів війни. При цьому, за відсутності необхідних документів, у заяві можна буде зазначати лише дані, необхідні для надання статусу, а перевірка їхньої достовірності покладатиметься на відповідну комісію.

Коли статус УБД можна буде оформити через Дію

Як зазначалося вище, статус учасника бойових дій через портал Дія оформити зможуть лише захисники та захисниці, які проходять (проходили) службу в органах Сил безпеки та оборони. Появу відповідної послуги в майбутньому підтвердив  міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров у своєму телеграм-каналі.

Читайте також: Додаткова відпустка для ветеранів та УБД - як оформити

Однак точні строки, коли вона буде доступної, він не назвав:

"Зараз, щоб подати документи на статус УБД, треба звертатися або до спеціальної комісії, або до військової частини. Скоро це все можна буде зробити через портал Дія в кілька кліків. Це спростить життя нашим захисникам і зменшить навантаження на військові частини, - зазначив він. - Вже зараз у застосунку Дія доступні посвідчення УБД для військових та їхніх родин. Працюємо, щоб захисники не стояли в чергах і не витрачали часу на папірці".

Нагадаємо, в Україні триває робота над тим, щоб статус ветерана та учасника бойових дій надавалися захисникам та захисницям автоматично.

Фото: з відкритих джерел