З початку російської збройної агресії статус учасника бойових дій (УБД) отримали вже сотні тисяч захисників та захисниць. Він надає право на різноманітні державні пільги – як самому оборонцю, так і членам його родини.

Згідно з законодавством, рішення про надання статусу відповідна комісія має винести протягом місяця з дня подання документів захисником чи захисницею. Проте на практиці бувають випадки, коли строки розгляду збільшуються. Що робити в такому разі, розповіли юристи Українського ветеранського фонду.

Читайте також: Статус учасника бойових дій можна буде оформити через портал Дія - подробиці

Фахівці радять захиснику чи захисниці, які не отримали відповіді щодо надання статусу учасника бойових дій, діяти наступним чином:

1. Якщо документи до комісії з питань розгляду матеріалів по визнання УБД не подала військова частина чи Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (ТЦК), то військовослужбовець має самостійно звернутися до аналогічної комісії, утвореної в Міністерстві оборони або в ЗСУ;

2. Необхідно звернутися до військової частини або ТЦК з письмовим запитом з вимогою надати відповідь щодо стану розгляду документів та підстав порушення строків при розгляді заяви;

3. Один з примірників запиту з доданими документами варто направити "Укрпоштою" цінним листом з описом вкладення та повідомленням про вручення. Це буде підтвердженням звернення до військової частини чи ТЦК;

4. Також слід звернутися до Уповноваженого ВРУ з прав людини: вул. Інститутська, 21/8,  м. Київ (понеділок – п’ятниця, 09:00 -13:00, 13:45 - 17:00). Також працює електронна пошта hotline@ombudsman.gov.ua та номери телефонів 0-800-501-720 і 044-299-74-08.

Читайте також: Куди звертатися ветеранам у випадку порушення їхніх прав – роз’яснення

Нагадаємо,  ветерани зі статусом учасника бойових дій, мають право оформити різноманітні державні пільги та отримати соціальних захист. Сюди відносяться знижки на комунальні послуги, безоплатні послуги з медичного обслуговування, безкоштовний проїзд у громадському транспорті, зниження податків та деякі інші. Детальніше про це читайте на нашому сайті за посиланням.

Фото: з відкритих джерел