Захисники, які планують отримати вищу освіту, мають право на певні пільги під час зарахування та навчання.

Вони регулюються Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Читайте також: В Україні спростили встановлення факту участі в захисті України – подробиці

Можливості для захисників

Так, згідно з документом, учасникам бойових дій надається:

• повна або часткова оплата навчання за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів;

• пільгові довгострокові кредити для здобуття освіти;

• соціальні стипендії;

• безоплатне забезпечення підручниками;

• безоплатний доступу до мережі Інтернет, систем баз даних у закладах освіти;

• безоплатне проживання в гуртожитку.

Соціальна стипендія у вищих навчальних закладах наразі становить 1 180 грн на місяць. Студенти пільгових категорій (в тому числі учасники бойових дій) можуть отримувати її, навіть якщо балів для надання академічної стипендії не вистачає. Проте, важливо не мати заборгованостей і незадовільних результатів навчання.

Аби оформити соціальну стипендію, потрібно подати заяву до адміністрації навчального закладу, а також додати до неї копію посвідчення учасника бойових дій.

Також в Україні є можливість отримати пільгові довгострокові кредити для здобуття освіти. Він надається під 3 % річних на 15 років, але виплатити його можна достроково. Крім того, вас можуть звільнити від сплати кредиту та відсотків, якщо ви маєте інвалідність 1 групи, а також якщо після навчання ви пропрацювали за здобутим фахом у держустанові в сільській місцевості.

Є знижки,  які діють в залежності від кількості дітей:

• лише сам кредит без відсотків ви зможете оплачувати, якщо маєте одну дитину;

• 75% кредиту — якщо у вас двоє дітей;

• 50% кредиту — якщо у вас троє та більше дітей.

Щоб отримати його, спочатку потрібно пройти вступні випробування та  подати в приймальну комісію заяву про те, що ви бажаєте навчатися за пільговим кредитом. Якщо приймальна комісія її схвалить, потрібно підписати угоду із закладом освіти та звернутися із цією угодою в банк.

Читайте також: Ветерани мають право на пільги від держави: які та як можна отримати

Вступ на бюджет

Учасники бойових дій при зарахування отримують квоту 1, яка надається також дітям-сиротам, особам з інвалідністю та іншим пільговим категоріям. Пільговики мають право на 10 % від загальної кількості бюджетних місць, проте в закладах, які переміщені з зони бойових дій, їм можуть надавати до 40 % державного замовлення.

Тож під час подачі документів варто вказати наявність пільги та надати документи, які її підтверджують. Важливо, щоб ці документи були в державних реєстрах. Якщо їх там немає, то потрібно в університеті надати оригінали цих документів, аби їх внесли в Єдину державну електронну базу з питань освіти.

Крім того, якщо на бюджет вступити не вдасться, але хтось із абітурієнтів не буде зарахований, вас можуть перевести на вакантне бюджетне місце, адже пільговики мають пріоритет в такому переведенні.

Нагадаємо, ветерани, відзначені орденом "За мужність", мають право на пільги та виплати.

Фото: з відкритих джерел