У столиці відкрили вже третій Центр ветеранського розвитку – його запустили на базі закладу вищої освіти «Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна»».

Як повідомляє Міністерство у справах ветеранів, центр став 15-им в Україні. Там ветерани, зокрема учасники бойових дій з інвалідністю, зможуть отримати освіту та опанувати нову професію.

Читайте також: Для ветеранів працює платформа з працевлаштування – як знайти вакансію

Крім того, у центрі можна пройти навчання та перепідготовку, а також отримувати психологічну, соціальну, юридичну та іншу допомогу.

Виконуючий обов’язки Міністра у справах ветеранів України Олександр Порхун зазначив, що у Держбюджеті на 2024 рік закладено 71 млн грн на професійну адаптацію ветеранів та членів їхніх родин. Таким чином, отримати освіту, пройти перепідготовку або підвищення кваліфікації зможуть близько 5 тис. осіб.

«Мінветеранів докладає максимум зусиль для того аби ветерани, які повертаються до цивільного життя, мали змогу стати економічно активними та фінансово незалежними. Це є запорукою швидкого відновлення України після Перемоги. Я вдячний, що університет «Україна» долучився до нашого проєкту. Ми розглядаємо Центри ветеранського розвитку як освітні хаби, які сприятимуть нашим Захисникам і Захисницям, їхнім рідним повернутися до мирного життя. І я вірю, що ваш Центр буде популярним і успішним», — наголосив Олександр Порхун.

Також було підписано Меморандум про співпрацю між Мінветеранів та університетом «Україна». У планах – створити мережу Центрів ветеранського розвитку на базі п’яти територіально відокремлених структурних підрозділів вишу. А саме: Вінницький соціально-економічний інститут; Житомирський економіко-гуманітарний інститут; Івано-Франківська філія; Луцький інститут розвитку людини; Хмельницький інститут соціальних технологій.

Читайте також: Ветерани та ветеранки можуть безкоштовно отримати професію в сфері IT – оголошено набір на курси

Наразі у виші навчається близько 320 ветеранів та військовослужбовців, а з 2014 року освіту отримало 435 осіб цих категорій. На жаль, 63 студенти та викладачі вишу загинули на війні.

Загалом усі центри ветеранського розвитку працюють на базі відомих університетів, які є безбар’єрними та адаптивними.

Заклади вже відкриті у:

• Вінницькій області (Вінницький національний технічний університет);

• Дніпропетровській області (Університет митної справи та фінансів);

• Житомирській області (Державний університет “Житомирська політехніка”);

• Запорізькій області (Комунальний заклад вищої освіти “Хортицька національна навчально-реабілітаційна академія” Запорізької обласної ради).

• Києві (Національний авіаційний університет, Національний університет фізичного виховання і спорту України);

• Київській області (Університет Григорія Сковороди в Переяславі, Білоцерківський національний аграрний університет);

• Львівській області (Національний університет “Львівська політехніка”);

• Миколаївській області (Чорноморський національний університет ім. Петра Могили);

• Полтавській області (Полтавський державний медичний університет, Національний університет “Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка”);

• Сумській області (Сумський державний університет);

• Харківській області (Харківський національний університет імені В.Н.Каразіна).

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як ветеранам отримати ваучер на навчання на суму понад 30 тис. грн.

Фото: Мінветеранів