Наразі український ринок праці потребує фахівців, та, незважаючи на це, близько 30 % ветеранів все одно не можуть знайти роботу.

Про це свідчать результати дослідження Українського ветеранського фонду, яке проведено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Як розповідають у фонді, експерти проаналізували чинне законодавство щодо забезпечення трудових прав ветеранів і запропонували рішення, які можуть покращити ситуацію.

Читайте також: Ветерани на Закарпатті можуть отримати 200 тис. грн на реалізацію свого стартапу – подробиці

Причини безробіття

Серед причин, через які частина ветеранів не може працевлаштуватися, виділяють такі:

• не уніфіковане законодавче забезпечення трудових прав ветеранів;

• ускладнений доступ до інформації про трудові права, а в результаті — до пільг та гарантій, які ветеранам гарантує держава;

• дискримінація на ринку праці (адже роботодавці можуть не виявляти бажання працевлаштовувати ветеранів, вважаючи їх менш конкурентоспроможними);

• відсутність адаптованих програм професійної реабілітації та перепідготовки, спрямованих специфічно на потреби ветеранів війни тощо.

«Що стосується соціального захисту ветеранів, особливо в розрізі їхніх трудових прав та гарантій, законодавство не завжди відповідає актуальним потребам і потребує вдосконалення. Тому ми опрацьовували найкращі світові практики, які можна адаптувати й використати в Україні. Ресурси держави на сьогодні дуже обмежені, тому ми не можемо впроваджувати не ефективні програми», – говорить перша заступниця виконавчого директора Українського ветеранського фонду Юлія Кіріллова.

Читайте також: Чи готові компанії брати на роботу ветеранів та які умови пропонують – дослідження

Рекомендації від фонду

Український ветеранський фонд пропонує проводити інформаційні кампанії серед ветеранів. Їм потрібно доносити, які трудові права та соціальні пільги вони мають. Крім того, працювати треба з роботодавцями – їм важливо пояснювати, в чому переваги працевлаштування ветеранів війни та які обов’язки вони мають у цій сфері.

У фонді підкреслюють, що важливо створити адаптовані програми професійної реабілітації та перепідготовки, які враховували б особливості ветеранів війни. Їм потрібно надати доступ до освітніх курсів, стажування та інших форм підтримки.

Крім того, не варто недооцінювати роль інклюзивних підходів на робочих місцях.

«Якщо ми хочемо повноцінно працевлаштовувати ветеранів, іншого шляху, ніж безбарʼєрність та інклюзія, просто немає. Чимало людей з бойовим досвідом, з інвалідністю могли б працювати, якби умови праці їм підходили, вони не можуть реалізувати себе на ринку праці», – говорить менеджерка програми «Громадянська стійкість» Міжнародного фонду «Відродження» Ольга Гальченко.

Нагадаємо, пошук роботи для ветеранів спроститься - в Україні запровадили нові цифрові рішення.

Фото: з відкритих джерел