Після звільнення з військової служби ветерани повертаються на свої робочі місця або шукають нові вакансії за фахом. Компанії пропонують для них різні умови – хтось вже підлаштовується під потреби значної частини суспільства, а десь тільки починають створювати спеціальні програми.

Наскільки українські роботодавці готові брати на роботу ветеранів, дослідили на сайті пошуку роботи Work.ua. Вони проаналізували відповіді 2 048 компаній.

Читайте також: Додаткова відпустка для ветеранів та УБД - як оформити

Умови для ветеранів

Так, у середньому 54% роботодавців готові працювати з ветеранами. При цьому у компаніях, де працюють понад 1 000 співробітників, цей показник становить 59%, а у компаніях з 50-250 співробітниками  - 51%. Крім того, 78% опитаних компаній підтримують зв'язок з працівниками, які зараз служать, та їхніми родинами.

У вакансіях 47 % компаній вказують, що відкриті для найму учасників бойових дій, а 42 % роботодавців мають вакансії, де перевага надається ветеранам. Не всі підприємства та установи поки що мають належні умови для ветеранів, адже за результатами дослідження тільки в 37 % компаній керівництво готово виділяти фінансові та інші ресурси, щоб організувати працевлаштування ветеранів, створити інфраструктуру безбар’єрності, надавати їм психологічну підтримку та змінювати корпоративну культуру. Крім того, у 77% роботодавців немає навчальних програм для рекрутерів, де б були розкриті базова інформація про військові навички ветеранів та ієрархія Збройних сил.

Також у 46% роботодавців не забезпечений зручний фізичний доступ до робочого місця та всіх необхідних локацій для людей з порушенням зору, слуху, на колісних кріслах чи на милицях. У 33% роботодавців такий доступ забезпечено частково.

Тим часом,тільки у 5% компаній на рівні корпоративної політики не передбачено підтримку ЗСУ, ветеранів, родин військових чи допомогу для відновлення України.

Читайте також: Пошук роботи для ветеранів спроститься: в Україні запровадили нові цифрові рішення

Можливості для навчання

Важливо, що ветерани також можуть пройти навчання, перекваліфікацію, за бажанням – отримати грант і відкрити свій бізнес.

У Державному центрі зайнятості розповідають, що ветеранів запрошують на безкоштовні заняття в центри профтехосвіти. Там пропонують опанувати різні спеціальності, щоб потім знайти роботу.

Крім того, у центрах зайнятості надають ваучери на 30 тис. грн, які можна витратити на навчання, і самостійно обрати заклад. Також в Україні діє грантова програма «Власна справа» - учасники можуть отримати до 1 мільйона гривень на відкриття або розвиток власного бізнесу.

Фото: з відкритих джерел