Учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, а також їхні дружини та чоловіки можуть отримати кошти на запуск або розвиток власного бізнесу. Для цього треба взяти участь в державному проєкті «єРобота».

Як розповіла в ефірі телемарафону заступниця міністра економіки Тетяна Бережна, майбутнім підприємцям надають підтримку у розмірі від 250 тис. грн до 1 млн грн. Повертати фінансову допомогу до бюджету не потрібно. Натомість від ветеранів очікують відкриття робочих місць, сплати податків та роботи «в білу».

Читайте також: Українці можуть підтримати бізнес ветеранів – як знайти заклад у своєму місті

Як отримати грант

За одне створене робоче місце держава дає грант у розмірі 250 тис. грн, за два – 500 тис. грн, а за чотири - 1 млн грн. Проте ті, хто претендує на суму від півмільйона, мають бути не менше трьох років зареєтровані як ФОПи. Крім того, в такому разі у бізнес доведеться вкласти власні гроші.

Начальник управління фінансового забезпечення проектів фінансового Держентру зайнятості Сергій Шепітько розповідає: «Людина має бути суб’єктом підприємницької діяльності протягом трьох років і внести кошти в розмірі 30 % від суми проєкту».

Щоб отримати грант, потрібно:

• Подати заявку разом з бізнес-планом через «Дію»

• Дочекатися перевірки вашої ділової репутації

• Пройти співбесіду в службі зайнятості та отримати рішення

Читайте також: 100 тис. грн на бізнес – для ветеранів та їхніх родин запустили новий проєкт

Кафе, теплиці, IT-школи

Вже отримав грант військовослужбовець Дмитро Мартиненко, який пішов на захист країни ще в 2014 році. До своїх 33 він був піхотинцем, артилеристом,  та зрештою розвідником. Воював на Донеччині та Луганщині, а з початком повномасштабного вторгнення продовжив нести службу та виконував завдання на Київщині та Запоріжжі.

Наразі він також служить, а ще – має власну мережу кав’ярень. Для розвитку бізнесу Дмитро подався на грант і отримав 250 тис. грн. Наразі власник робить в закладі ремонт та працевлаштовує переселенців. У планах – допомагати іншим бійцям відкривати бізнес.

«Є мрія систематизувати цю роботу, розвинути мережу до таких можливостей, щоб ми могли безкоштовно передавати франшизи для учасників бойових дій і волонтерів», - говорить Дмитро Мартиненко.

Також грант надали подружжю Вендюк. Олександр пішов на фронт добровільно, на початку повномасштабної війни, а торік – повернувся до мирного життя через поранення.

Після цього разом з дружиною колишній військовий вирішив відкрити родинний тепличний бізнес. Від держави Олександр отримав 250 тис. грн, а дружина Вікторія - півмільйона. Гроші витратили на теплиці.

Загалом ветерани прагнуть відкрити бізнес у сфері послуг, переробній промисловості (шиття одягу, виготовлення меблів тощо), також підприємці відкривають кафе та IT-школи. Гранти отримали вже понад 500 ветеранів.

Нагадаємо, на Дніпропетровщині ветеранам пропонують пройти безкоштовне навчання.

Фото: з відкритих джерел