Українські захисники і захисниці отримують грошове забезпечення, додаткову винагороду (так звані бойові), а також грошову допомогу  – у залежності від обставин (наприклад, після встановлення інвалідності або часткової втрати працездатності).

Які виплати мають бути призначені після поранення на полі бою? Чи має право оборонець на бойові, поки проходить лікування? На ці питання відповів  начальник сектору соціальних виплат Кіровоградського ОТЦК та СП підполковник Едуард Погодін.

Читайте також: Одноразова грошова допомога після поранень – юристка пояснила, як має визначатися сума виплат

Відповідно до чинного законодавства, у разі поранення за військовим зберігається виплата грошового забезпечення на весь час лікування (наразі – не більше 12 місяців поспіль). Йдеться про період, коли захисник чи захисниця перебуває в госпіталях, лікарнях, а також у відпустці для лікування. При цьому, якщо відновлення потребує більше часу, то не пізніше чотирьох місяців від початку лікування необхідно пройти ВЛК.

Також пораненим військовим продовжується виплата додаткової винагороди – бойових (на час лікування та відпустки). Стосовно цього питання варто звернути увагу на кілька моментів:

1. Підставою для виплати є довідка про обставини травми, поранення, каліцтва, контузії, видана у військовій частині. У ній має бути вказаний зв'язок отриманої травми із захистом Батьківщини.

2. Також у довідці має бути вказано, що в момент поранення захисник чи захисниця перебували у засобах індивідуального захисту, не вчиняли кримінального правопорушення, не намагалася зашкодити собі та не були в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. В іншому випадку виплата скасовується.

3. Після виписки з медичного закладу бойові продовжать виплачувати лише за відпустку для лікування, пов’язану з важким пораненням. Відповідне рішення має бути прописано у висновку ВЛК.

"Також варто пам’ятати, що ця додаткова винагорода розраховується пропорційно від кількості днів. Тобто, як і бойові (наприклад, якщо ви в лікарні були 20 днів, то додаткова винагорода становитиме приблизно 65 тисяч гривень)", - йдеться у роз’ясненні.

Читайте також: Оборонці та члени родин загиблих воїнів мають право на виплати за державні нагороди - деталі

Зауважимо, що якщо додаткова винагорода після поранення військовому не виплачується, то йому необхідно звернутися до командира з відповідним рапортом та копією довідки про поранення. Якщо у коштах відмовляють і це виглядає неправомірним, тоді можна зателефонувати на гарячу лінію Міністерства оборони України та отримати консультацію в юристів.

Нагадаємо,  нещодавно в Україні спростили процедуру виплати грошової  допомоги в разі загибелі або інвалідності військового.

Фото: з відкритих джерел