Українські військовослужбовці мають право на одноразову грошову допомогу після отриманих поранень і травм. Виплати надаються, якщо вони призвели до інвалідності або часткової втрати працездатності. Проте, іноді у захисників виникають питання – як має визначатися сума допомоги і чи можливо оскаржити рішення, якщо її нарахували неправильно?

З таким анонімним питанням на сайт veteran.com.ua звернувся ветеран війни. Він зазначив, що отримав поранення у 2023 році, але через тривале лікування та реабілітацію допомогу оформив тільки у 2024-ому. У цьому році суми виплат збільшилися, але захиснику нарахували кошти за розрахунками 2023-го.

Звернення ветерана ми передали правознавцям. Чи правомірно надавати військовослужбовцю допомогу за роком поранення, а не за роком звернення, розповіла адвокатка Адвокатського бюро Романа Сацика Марія Ганіна.

Читайте також: Від консультацій – до представництва в суді: які юридичні послуги ветерани можуть отримати безкоштовно

Відповідь Марії Ганіної

Згідно з п. 3 Порядку №975 днем виникнення права на отримання одноразової грошової допомоги є:

• у разі встановлення інвалідності - дата, зазначена у довідці медико-соціальної експертної комісії,

• у разі встановлення ступеня втрати працездатності без установлення інвалідності - дата огляду, зазначена у довідці медико-соціальної експертної комісії.

Таким чином, одноразова грошова допомога призначається і виплачується: військовослужбовцю, інвалідність якого настала внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), отриманого ним під час виконання обов'язків військової служби або внаслідок захворювання, пов'язаного з виконанням ним обов'язків військової служби, чи встановлення інвалідності особі після її звільнення з військової служби внаслідок зазначених причин, в період проходження військової служби або внаслідок захворювання, пов’язаного з проходженням ним військової служби, або особі, звільненій з військової служби, інвалідність якої встановлено не пізніше ніж через три місяці після звільнення її з військової служби чи після закінчення тримісячного строку, але внаслідок захворювання або нещасного випадку, що мали місце в період проходження зазначеної служби, у відповідному розмірі, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, в якому встановлено інвалідність або ступінь втрати працездатності.

Тобто, якщо поранення отримане в 2022 році, МСЕК встановило групу інвалідності в 2023 році, а за виплатою діючий або колишній військовослужбовець звернувся в 2024 році, розрахунок суми виплати обчислюватиметься у розмірі, встановленому Законом на 1 січня календарного року, в якому винесено відповідне рішення про встановлення інвалідності або ступеню втрати працездатності, а саме 01.01.2023 року.

Читайте також: Для ветеранів запустили ще один проєкт з надання правової допомоги – деталі

Оскарження

Оскарження рішення керівника щодо відмови у виплаті грошової компенсації, а також її розміру здійснюється в судовому порядку. Скарга на рішення подається до адміністративного суду.

За загальним правилом для звернення до адміністративного суду з позовом для захисту прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Читайте також: Куди звертатися ветеранам у випадку порушення їхніх прав – роз’яснення

Як вираховується розмір виплати

Розмір допомоги залежить від прожиткового мінімуму, встановленого законодавством станом на 1 січня відповідного року, та щорічно підвищується. У 2024 році цей мінімум становить 3 028 грн, а розмір допомоги становить:

а) у разі часткової втрати працездатності без установлення інвалідності внаслідок поранення, травми,  контузії, захворювання – залежно від встановленого відсотка втрати працездатності: від 7,6 тис. грн (5 % втрати працездатності, пов’язані з проходженням служби) до 63,6 тис. грн (30 % втрати працездатності, пов’язані з захистом Батьківщини або виконанням обов’язків військової служби);

б) у разі встановлення інвалідності  – залежно від причини та групи інвалідності: від  212 тис. грн (3 група, пов’язана з проходженням служби) до 1 211,2 тис. грн (1 група, пов’язана з захистом Батьківщини або виконанням обов’язків військової служби).

Читайте також: Оформлення УБД та надання відпусток – юрист Ярослав Хоменко розповів про права ветеранів та захисників

Алгоритм дій

Для отримання ОГД необхідно звернутися:

- для тих, хто служить – до військової частини;

- для звільнених зі Збройних Сил – до районного ТЦК та СП;

- для звільнених з інших військових формувань –  безпосередньо до формувань, в яких проходили службу перед звільненням (Нацгвардія, СБУ, Служба зовнішньої розвідки, Головне управління розвідки МО, Держспецзв’язок, Державна прикордонна служба, Державна спеціальна служба транспорту та ін.).

Військова частина (територіальний центр комплектування та соціальної підтримки – для звільнених з ЗС) приймає документи, засвідчує їх копії та разом з висновком щодо можливості призначення одноразової грошової допомоги надсилає до структурного підрозділу, відповідального за прийом документів (у Міноборони – Департамент соціального забезпечення, у інших військових формуваннях – в основному фінансове управління (департамент)).

Документи подаються на розгляд відповідної комісії для прийняття рішення про призначення допомоги – не пізніше 30-ти діб з дня отримання всіх визначених законодавством документів.

Рішення комісії доводиться до військової частини (територіального центру комплектування та соціальної підтримки – для звільнених з ЗСУ), яка повідомляє про це заявника та після надходження коштів перераховує їх на вказаний ним рахунок.

Читайте також: Знятий та виключений з військового обліку – юристи пояснили різницю

Строки звернення

Право на допомогу можна реалізувати не пізніше ніж через три роки після отримання довідки МСЕК про встановлення відсотка втрати працездатності або інвалідності.

Необхідні документи

Для оформлення одноразової грошової допомоги у разі поранення, травми, контузії, каліцтва або інвалідності військовослужбовцю (особі, звільненій з військової служби) необхідно подати такі документи:

● заява встановленого зразка та дозвіл на обробку персональних даних (заповнюється за місцем подання документів);

● копії паспорту, довідки про номер платника податку (ідентифікаційний номер), номер банківського рахунку;

● копію довідки про обставини поранення (травми, контузії, каліцтва), виданої командиром військової частини (у разі отримання поранення, травми,  контузії, каліцтва);

● копії медичних документів (з лікувального закладу), постанови військово-лікарської комісії (ВЛК) про причинний зв’язок поранення (травми, контузії, каліцтва або захворювання);

● копія довідки медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) про встановлення відсотка втрати працездатності або інвалідності;

● витяг з наказу командира військової частини про виключення із списків у зв’язку зі звільненням (для звільнених з військової служби).

Нагадаємо, також ветерани можуть отримати юридичну і психологічну допомогу на онлайн-платформі кризової підтримки від Українського ветеранського фонду.

Фото: з відкритих джерел