Багато людей вважають, що поняття знятий та виключений з військового обліку є тотожними і можуть вживатися як синоніми. Проте це два окремих статуси, які передбачають різні права та обов’язки.

Чим вони відрізняються, розповіли правознавці Адвокатського бюро Романа Сацика. Юристи зазначили, що підстави для зняття та виключення з військового обліку регулюються Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу».

Читайте також: Оформлення УБД та надання відпусток – юрист Ярослав Хоменко розповів про права ветеранів та захисників

Так, знятий з військового обліку – це  тимчасовий статус, який передбачає майбутнє поновлення у ньому. Тобто, така людина і досі повинна виконувати обов’язки, покладені на військовозобов’язаних.

«Наприклад, зняті з військового обліку зобов’язані оновлювати дані та проходити військово-лікарську комісію», - пояснюють експерти адвокатського бюро Романа Сацика.

Тим часом українці, виключені з військового обліку, вважаються повністю непридатними до служби та втрачають статус військовозобов’язаних. Як наслідок, вони звільняються від усіх прав та обов’язків, передбачених військовим законодавством.

«Тобто, така людина не повинна з’являтися до Територіального центру комплектації та соціальної підтримки за викликом, оновлювати дані і проходити ВЛК. Виключені з військового обліку  не підлягають мобілізації», - наголошують правознавці.

Читайте також: Від консультацій – до представництва в суді: які юридичні послуги ветерани можуть отримати безкоштовно

Нагадаємо, раніше veteran.com.ua розповідав , що статус учасника бойових дій надаватиметься автоматично.

Фото: з відкритих джерел