Кабінет міністрів України спростив процедуру виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі або інвалідності захисників і захисниць внаслідок війни.  Відповідні зміни внесені в "Порядок призначення та виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті) або інвалідності деяких категорій осіб відповідно до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та "Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті) або інвалідності деяких категорій осіб відповідно до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту.

Читайте також: Одноразова грошова допомога після поранень – юристка пояснила, як має визначатися сума виплат

Про це повідомляє veteran.com.ua з посиланням на представника Кабміну у Верховній Раді України Тараса Мельничука та народного депутата Олексія Гончаренка.

Згідно з ними, призначення та виплата коштів членам родин загиблих оборонців та захисникам і захисницям з інвалідністю внаслідок війни відбуватиметься за спрощеною схемою. Йдеться про такі нововведення:

1. Заява щодо призначення грошової допомоги подається до Міністерства у справах ветеранів України;

2. Подається вона через офіси Центрів надання адміністративних послуг, а пізніше, за технічної можливості  – на Порталі Дія чи через Єдиний державний реєстр ветеранів війни. Останнє стане доступним після запуску електронного кабінету ЄДРВВ;

3. Рішення про призначення виплати приймається Мінветеранів;

4. Кошти надходитимуть на особистий банківський рахунок заявника (одержувача).

Читайте також: Грошова допомога ветеранам з інвалідністю - в які терміни нараховують виплати

"Внесено зміни до Положення про Міністерство у справах ветеранів, згідно з якими Мінветеранів визначаються повноваження щодо призначення та виплати одноразової грошової допомоги, здійснення методичного забезпечення діяльності та в межах повноважень, визначених законом, координації взаємодії центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, у тому числі центрів надання адміністративних послуг", - додав Тарас Мельничук.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, на які виплати за державні нагороди мають право оборонці та члени родин загиблих воїнів.

Фото: з відкритих джерел