Військові, ветерани і ветеранки, які внаслідок війни отримали інвалідність, можуть розраховувати на одноразову грошову допомогу від держави. Право на виплату необхідно  реалізувати не пізніше ніж через три роки після отримання довідки МСЕК про встановлення відсотка втрати працездатності або інвалідності.

Читайте також: Ветеранам надають грошову допомогу на лікування та реабілітацію – як отримати


Як отримати одноразову грошову допомогу

Призначення виплати здійснюється розпорядником коштів, зокрема Міноборони, центральними органами виконавчої влади, військовими формуваннями та правоохоронними органами і так далі. На допомогу можуть претендувати як чинні військовослужбовці, так і ветерани.

Для цього з пакетом документів їм необхідно звернутися до:

- військової частини – тим, хто продовжує службу;

- Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) – звільненим із ЗСУ;

- формувань, в яких проходили службу перед звільненням - тим, хто служив у СБУ, ГУР, ДПСУ, НГУ і так далі.

В які терміни мають надійти виплати

Як розповіли на Facebook-сторінці "Юридична допомога для військових. Гончаренко центр", після отримання документів ТЦК або військова частина мають подати  у 15-денний строк розпорядникові бюджетних коштів висновок щодо виплати допомоги. Далі протягом місяця з дня надходження документів видається висновок про призначення одноразової грошової допомоги або документи повертаються на доопрацювання.

Читайте також: Ветерани, відзначені орденом "За мужність", мають право на пільги та виплати – деталі

Це може статися з таких причин:

1. Документи подані не за належністю.

2. Документи зібрані не в повному обсязі.

3. Потребується підтвердження обставин, зазначених у документах.

"Точно встановлені строки -  це 15 днів на відправку в Міноборони, три місяці на розгляд - це вже без урахування пересилки уже 105 днів. Додайте сюди строки на видання наказу, передбачені в кожному окремому відомстві, і вийде не менше 4 місяців, - зауважили юристи. -  Тож не варто панікувати, якщо через місяць ви ще не отримали одноразову грошову допомогу. Якщо ж всі розумні і передбачені законодавством строки вийшли, ви можете письмово звернутися до Міноборони (іншого розпорядника коштів відповідно до вашого місця служби) з питаннями для уточнення стану справ".

Нагадаємо, ветеранам надаватимуть грошову допомогу на переоблаштування житла.

Фото: з відкритих джерел