Лікування захисників після поранень і травм забезпечує держава, проте деякі медичні послуги можна отримати тільки в приватних закладах. Реабілітація в таких центрах зазвичай коштує недешево, тому ветеранам пропонують допомогти з оплатою.Таку підтримку учасникам бойових дій надає фонд «Після служби».

Яку суму можна отримати і куди звертатися захисникам, для veteran.com.ua розповіла  менеджерка проєктів фонду Мар’яна Коваленко.

Читайте також: Лікування психічного здоров’я – які послуги ветеранам надають безкоштовно

Кому допомагає фонд

Менджерка зазначила, що фонд допомагає ветеранам тоді, коли вони вже пройшли лікування, яке надається у шпиталях безкоштовно, але державної реабілітації для них недостатньо.

«В таких ситуаціях ми шукаємо, як можна допомогти, домовляємося з приватними реабілітаційними центрами, які ставлять людей на ноги. Це великі гроші, але вони впливають на якість життя ветерана та його родини», - розповідає Мар’яна Коваленко.

Фонд має партнерські відносини з деякими реабілітаційними центрами –  вони можуть надавати безкоштовне лікування або робити знижки. В інших випадках фонд оплачує лікування. Ліміту грошової допомоги немає – все залежить від того, яка є фінансова можливість на момент звернення та яких послуг потребує військовий.

Для важкопоранених захисників гроші шукають за кордоном за допомогою благодійного фонду в Данії. Він збирає донати саме на лікування ветеранів.

«Буває, до нас звертаються люди і одразу потрібної суми немає, але ми починаємо збір і через якийсь час надаємо допомогу, - пояснює менеджерка проєктів фонду. – Наприклад, реабілітація з урахуванням знижки в одному з найкращих реабілітаційних центрів коштує 4 300 грн в день, а ветерану потрібно проходити її три місяці. Це дуже великі суми – колись допомогти виходить одразу, іноді відправляємо людину на реабілітацію через місяць або через два».

Читайте також: Порушення опорно-рухового апарату – які медичні послуги ветерани можуть отримати безкоштовно

Куди звертатися

Щоб отримати допомогу, ветерани мають заповнити спеціальну форму на сайті фонду, залишити свої контактні дані та описати проблему. Після цього за людиною закріплюють кейс-менеджера, який зв’язується з ветераном, оцінює ситуацію та починає працювати над його запитом.

Також можна звернутися особисто в офіс фонду в Києві за адресою вул. Почайнинська, 25/49. Приходити просять з понеділка по п’ятницю з 10:00 до 17:00 після попереднього дзвінка за номером +380 50 016 1960.

Найчастіше військові звертаються через необхідність протезування, проблеми з очима, пошкодження внутрішніх органів, потреби в операціях з заміни суглобів. Також бувають випадки, коли реабілітація надається паралізованим захисникам.

Нагадаємо, на Київщині проводять реабілітацію для ветеранів, які втратили зір.

Фото: з відкритих джерел