Після звільнення зі служби перед ветеранами постає одразу дуже багато викликів: треба одночасно зібрати мільйон довідок, оплатити коштовну реабілітацію, знайти нову роботу, приділити увагу родині… Часто військові втрачають свої навички у цивільній професії, а на додачу – стикаються з нерозумінням найрідніших.

В таких випадках на допомогу приходять люди, які знають, що болить ветеранам і де якомога швидше знайти вирішення проблем. Один з таких помічників - фонд «Після Служби», який з кінця 2022 року системно працює з колишніми військовими і надає супровід, який охоплює одразу всі найголовніші сфери життя. Як отримати підтримку і з якими випадками працюють спеціалісти, розповіли кейс-менеджер фонду «Після Служби» Олександр Віцан і менеджерка проєктів фонду Мар’яна Коваленко.

Читайте також: "ВИБІР" для військових та ветеранів: у Львові запрацював новий громадський простір

Куди звертатися

Щоб отримати допомогу, ветерани мають заповнити спеціальну форму на сайті фонду, залишити свої контактні дані та описати проблему. Після цього за людиною закріплюють кейс-менеджера, який відповідає за певний напрямок – він зв’язується з ветераном, оцінює ситуацію та починає працювати над його запитом. Також можна звернутися особисто в офіс фонду в Києві за адресою вул. Почайнинська, 25/49. Приходити просять з понеділка по п’ятницю з 10:00 до 17:00 після попереднього дзвінка за номером +380 50 016 1960.

«Ми допомагаємо за такими напрямками, як охорона здоров’я, реабілітація, юридична допомога, працевлаштування, освіта, перекваліфікація, психологічна допомога, надання тимчасового житла, - розповідає Олександр Віцан. – Для всіх ветеранів термін відновлення індивідуальний, у кожного свої потреби. Хтось проходить реабілітацію швидко, а хтось – більше року, деякі юридичні звернення можна вирішити за місяць, а інші – за рік судів. Так само і з навчанням».

Читайте також: В Україні для ветеранів запустили е-Карту послуг в громадах – як користуватися новим сервісом

Допомога у лікуванні та реабілітації

Як розповідає Олександр, найчастіше ветерани звертаються з медичними та юридичними питаннями. Та, як не крути, лікування завжди буде першим та головним. Фонд «Після Служби» не просто направляє ветеранів у різні медичні заклади, а й бере на себе оплату послуг.

«У сфері реабілітації та охорони здоров’я ми допомагаємо тоді, коли держава вже не може нічого запропонувати. Спочатку військовий проходить лікування, яке надається йому у шпиталях безкоштовно, але, на жаль, є багато складних випадків, коли ветерану недостатньо державної реабілітації. В таких ситуаціях ми шукаємо, як можна допомогти, домовляємося з приватними реабілітаційними центрами, які ставлять людей на ноги. Це великі гроші, але вони впливають на якість життя ветерана та його родини», - розповідає Мар’яна Коваленко.

З деякими реабілітаційними центрами фонд має партнерські відносини, і вони можуть надавати безкоштовне лікування або робити знижки. В інших випадках фонд оплачує лікування. Проте, все залежить від конкретної ситуації – яких послуг потребує військових, яка є фінансова можливість на момент звернення.

«Для важкопоранених військових ми шукаємо кошти за кордоном, в нас є друзі – благодійний фонд в Данії, який збирає донати саме на лікування наших ветеранів. Буває, до нас звертаються люди і одразу потрібної суми немає, але ми починаємо збір і через якийсь час надаємо допомогу, - пояснює менеджерка проєктів фонду. – Наприклад, реабілітація з урахуванням знижки в одному з найкращих реабілітаційних центрів коштує 4 300 грн в день, а ветерану потрібно проходити її три місяці. Це дуже великі суми – колись допомогти виходить одразу, іноді відправляємо людину на реабілітацію через місяць або через два».

Найчастіше військові звертаються через необхідність протезування, проблеми з очима, пошкодження внутрішніх органів, потреби в операціях з заміни суглобів. Також бувають випадки, коли реабілітація надається паралізованим захисникам.

Читайте також: Не тільки протезування – ветеранам надаватимуть кошти на різні стоматологічні послуги

Психологічні консультації для ветеранів та рідних військових

Звернення, які стосуються психологічних проблем, кейс-менеджери також перенаправляють до спеціалістів. Людей з екстреними запитами скеровують на гарячі лінії, з важкими – у партнерські клініки. Також зараз фонд шукає психолога, який буде надавати консультації ветеранам на місці.

«Військові звертаються з різними проблемами, найчастіше це ПТСР. Але перебування на фронті в будь-якому разі не проходить безслідно. Іноді дружина починає робити зауваження, бо бачить, що чоловік повернувся іншим, відбулися зміни в характері.  Часом бувають деструктивні наслідки, які потрібно лікувати, - розповідає Олександр Віцан.

Фахівці фонду радять рідним не жаліти надмірно людину і не обмежувати у самостійності – дати їй розуміння, що вона завжди може звернутися за допомогою, але й має право діяти самотужки.

«Всіх не можна підігнати під один формат. Комусь потрібно надати час на відновлення, а когось не можна залишати наодинці зі своїми проблемами – направляти одразу в різні організації, давати мету, пропонувати здобути нову освіту, звернутися до психологів. Все залежить від характеру людини», - говорить кейс-менеджер фонду «Після Служби».

Часто ветерани можуть довіритися тільки побратимам, які мають схожий досвід та як ніхто розуміють одне одного. Тому  щомісяця у фонді проводять зустрічі ветеранського клубу «Veteran Connect». Там військові, які живуть у столиці, можуть поспілкуватися, обмінятися досвідом вирішення проблем та увійти у ветеранську спільноту. Такі заходи окремо анонсують у соціальних мережах.

Крім того, на базі фонду проводять групи підтримки для рідних військових, які перебувають на фронті. Переважно це дружини, яким важко переносити відсутність найближчої людини.

«Вони тривають близько двох місяців, по 12-14 зустрічей. Були і офлайн, і онлайн-групи. Щоразу ми оголошуємо новий набір, щоб дівчата та жінки могли дізнаватися про можливість і записуватися. Наступну групу плануємо збирати у серпні-вересні», - анонсує Мар’яна Коваленко.

Читайте також: «Психологічна підтримка у кишені» - для ветеранів створили новий мобільний додаток

Юридична допомога, навчання та робота

Юридична допомога для військових – одна з найзатребуваніших послуг. Ветерани звертаються щодо виплат, пенсій, отримання бойових, оформлення статусу УБД та різних документів від частин.

«Також багато звернень стосуються самовільного залишення частини. Якщо потрібна консультація, ми перенаправляємо людей до наших партнерів – це «Юридична сотня», «Веста». Якщо необхідний адвокат, ми оплачуємо його послуги і юрист займається справою військового», - розповідає Олександр Віцан.

Крім того, колишні військові звертаються, коли потребують проходження освіти, перекваліфікації або самостійно не можуть знайти нову роботу. «Тут теж діє індивідуальний підхід – військовий обирає спеціальність, яка його цікавить, і ми вивчаємо, що надає ринок. Якесь навчання ми оплачуємо, на якесь Центр зайнятості може надати ваучер до 30 тис. грн. Там доступно більше 140 спеціальностей. Іноді навчання відбувається на базі фонду», - говорить кейс-менеджер.

Так, на волонтерських засадах спеціаліст у сфері IT проводив для військових навчання з тестування. Також щопонеділка діє розмовний клуб для тих, хто вивчає англійську мову. Його проводить американський ветеран-волонтер – навчання триває вже рік, і ветерани покращують рівень своєї англійської. Зараз в учасників канікули, зустрічі планують поновити у серпні-вересні.

Заключна частина відновлення ветерана – працевлаштування. Як зазначає Олександр Віцан, на сьогоднішній день ринок праці в Україні впав, і заробітні плати не йдуть в ногу з часом. Проте, наразі військові стають для підприємств «цінним активом».

«Багато людей на підприємствах мобілізують, і іноді доходить до критичної точки, коли воно вже не може функціонувати. Тому за військовими почали «ганятися». Але не всі роботодавці реалізують якісь програми для ветеранів, часто вони є тільки на рівні теорії, - говорить Олександр Віцан. – З часом позитивна динаміка зростає, є прогресивні роботодавці, які почали рух в цьому напрямку».

Читайте також: Навчитися проєктувати та виробляти рої дронів: ветеранів запрошують на курси з MilTech та ІТ

Проживання для військових у Києві

Ще одна можливість, якою можуть скористатися ветерани від фонду «Після Служби» - тимчасове розміщення у Києві. Фонд орендує шестимісний номер у готелі на залізничному вокзалі. Там ветерани, які чекають на потяг, можуть залишитися на одну-дві доби, скористатися зручностями та випрати одяг.

Останнім часом ветеранам надають і довше розміщення, адже багато військових приїжджає в Київ на проходження ВЛК.

«Раніше лікарні розселяли хлопців, а зараз цю опцію скасували, і вони самостійно шукають житло. Тому їх ми також приймаємо – іноді ветерани живуть у номері до тижня», - розповідає Олександр Віцан. Щоб залишити запит на житло, теж потрібно заповнити форму на сайті «Після Служби».

Читайте також: Родини військових та ветеранів запрошують на безкоштовний відпочинок на Львівщині – подробиці

Навчання патронатних служб

Одне з завдань, яке для себе декларує фонд – зменшення випадків самогубств серед ветеранів. Наразі така статистика не ведеться, але фахівці знають про випадки, коли військові не витримували навантаження та позбавляли себе життя.

«Ми намагаємося працювати на упередження– своєчасно надати психолога, вирішити юридичні питання, запропонувати навчання і працевлаштування. Якщо весь ланцюжок відпрацює, відсоток суїциду буде зменшений, - говорить Олександр Віцан. – Щоб попереджати такі випадки, треба готувати суспільство, надавати людям інструменти після повернення до цивільного життя».

Один з великих проєктів фонду – це навчання патронатних служб підрозділів. Наразі вони є не всюди, але робота з їх започаткування та навчання ведеться – процес контролює Міністерство оборони.

«Коли військовий тільки йде у військо, йому вже потрібний соціальний супровід, щоб він знав куди звертатися у разі поранень, яким буде алгоритм дій, якщо потрібна юридична допомога, що має робити родина в різних випадках. Саме для цього ми навчаємо працівників соціального супроводу підрозділів, психологів підрозділів, проводимо кількаденні тренінги, які охоплюють теми медичної реабілітації, протезування, психологічної допомоги, співпраці з Координаційним центром з питань поводження з військовополоненими», - розповідає Мар’яна Коваленко.

Наразі процес створення патронатних служб поклали на командирів – за словами представників фонду, деякі з них вже проходять тренінги, хтось створює служби для «галочки» або взагалі поки не займається цим питанням. Проте в «Після Служби» звертається все більше військових, які просять провести навчання для їхніх співробітників.

І тільки тоді, коли військові та ветерани дійсно зможуть отримувати вчасну допомогу і підтримку суспільства, вони почуватимуть себе захищеними, впевнені у фонді «Після Служби».

Нагадаємо, в Ужгороді ветеранів, військових та їхні родини реабілітують за допомогою танців.

Фото: Після Служби