Частина українських захисників та захисниць після демобілізації потребує психологічної допомоги, стикаючись зокрема з посттравматичним синдромом, нав’язливими станами та болісними флешбеками. Нерідко підтримки потребують і їхні рідні, які пережили тривалу розлуку, мали чимало переживань та стресів, проходять разом з воїнами шлях адаптації чи переживають втрату.

Читайте також: Психологічна допомога жінкам з родин військових та ветеранів - куди звертатися

Щоб полегшити ветеранам повернення до цивільного життя, допомогти родинам, в Ужгороді громадська організація "Волонтери Закарпаття" започаткувала танцювально-реабілітаційні заняття для військових та їхніх близьких у рамках проєкту "Поверни мене з війни".

Головна мета  - адаптація захисників і захисниць до мирного життя

Ідея організувати реабілітацію танцями "Волонтерам Закарпаття" прийшла не "нізвідки". Схожий проєкт у Києві існував ще до повномасштабного вторгнення: учасники бойових дій на сході України та ветерани через танці розповідали різні життєві історії. Ініціативу започаткувало одне з міністерств, і вона мала чимало позитивних відгуків.

"Це був дуже дорогий проєкт… А ми робимо все безкоштовно - щоб повернути хлопців з війни, адаптувати їх до суспільства, як фізично так і морально-психологічно", - розповіла голова громадської організації Власта Рейпаші.

За її словами, наразі емоційний стан українців дуже вразливий, однак суспільство ще не готове масово звертатися за психологічною допомогою. Тому "Волонтери Закарпаття" й обрали підтримку військових, ветеранів та їхніх рідних за допомогою танців.

Читайте також: Пошук тренерів та безкоштовних залів – для ветеранів створили спортивний мобільний додаток


Заняття від березня 2024 року проводять професійні танцюристи  - Віталій Ерфан та Вікторія Запрудська. Навчати військових почали з повільного англійського вальсу, а пізніше планують перейти до спортивних та латиноамериканських танців.

У проєкті вже беруть участь захисники та захисниці, ті, хто пережив полон, ветерани з пораненнями, їхні рідні, а також волонтери. На заняттях очікують і новачків - прийти на танці можна щосереди о 20:00 за адресою: місто Ужгород, вул. Ш.Петефі, 47 (будинок побуту), 5-й поверх, вхід з правого боку (у будівлі є ліфт). За додатковою інформацією можна звертатися за телефонами:

- 050 507 63 25 (Віталій);

- 050 665 4525 (Власта).


Терапія танцями: який ефект можна отримати

Танцювальна терапія  - науково підтверджений метод психотерапії, внесений в Україні в Перелік методів психотерапії з доведеною ефективністю, затверджений Мінохорони здоров’я. Основний засіб впливу  - вільний спонтанний танець, що виникає "тут і зараз", тобто імпровізація.

"Важливо дозволити собі рухатися так, як хочеться в дану мить. Наше тіло має свою мудрість, і коли ми дозволяємо йому рухатися спонтанно, знаходить потрібні рухи та свій шлях до м'якого вивільнення емоцій та переживань, напруження, відновлення ресурсу і, зрештою, самозцілення", - розповіла психологиня у методі танцювально-рухової терапії Галина Капшій.

Читайте також: "План Б" для ветеранів та військових - в Україні запустили сайт психологічної допомоги для захисників та їхніх родин

Водночас з тим вона зауважила, що вважати це терапією можна лише умовно. Така активність допоможе в боротьбі з порушеннями сну, тривогою, стане одним з варіантів спілкування та соціальної взаємодії, буде важливим компонентом реабілітації. Однак у випадку депресії, ПТСР та інших діагнозів основним методом лікування має бути психотерапія або/та прийом ліків.

"Уроки танцю мають загальний терапевтичний вплив. Наприклад, розмова на кухні з подругою також може мати терапевтичний ефект, тобто покращити наш стан. Бо ми пожалілися, виговорилися, отримали підтримку, на щось подивились під іншим кутом. Але це не є терапією. Тому що в терапії психотерапевт, що має необхідну освіту і кваліфікацію, працює прицільно з проблемою клієнта спеціальними психотерапевтичними методами", - пояснила фахівчиня.

Танцювальна терапія vs танці в залі: чи є різниця для психіки

За словами Галини Капшій, танцювальна терапія є дуже помічною, якщо людина тривалий час перебуває/-ла в стані стресу, адже це стрімко виснажує психіку і організм у цілому. Заняття допомагають розрядити напруження, наповнитись ресурсом та відновити відчуття рівноваги.

"У танцювальній терапії також можуть застосовуватися елементи різних видів танцю, навіть навчання певних рухів. Але танцетерапія — це не танцювальний клас, на якому ми вивчаємо рухи та їх комбінації, це насамперед можливість відчути, відшукати й прожити свій власний внутрішній танець. Повірте, ніхто його не знає і не станцює, окрім вас", - зауважила вона.

Читайте також: В Україні для ветеранів запустили е-Карту послуг в громадах – як користуватися новим сервісом

Ефект від таких занять можна порівняти з сеансом з психотерапевтом. Тільки лікування відбувається не у кабінеті фахівця, а в просторі, де можна вільно рухатися, залучити тіло до роботи з емоціями та психічними станами. До речі, отримати його можна й у домашніх умовах – увімкнувши улюблену музику:

"Танцюйте так, як вам подобається і відчувається в дану мить, не звіряйте і не контролюйте свої рухи у дзеркалі. Танцювати можна сидячи, лежачи і навіть не рухаючись. Танцюйте так, наче вас ніхто не бачить. Чудово, якщо можна організувати спільні танці з дітьми. Тут можна також попустувати, покривлятися, подуркувати разом. Це допоможе вивільнити напругу і перемкнутися", - порадила психологиня.

Фото: з архіву Галини Капшій, "Волонтери Закарпаття"