Міністерство у справах ветеранів України у співпраці з Представництвом Міжнародної організації з міграції в Україні запустили новий цифровий продукт – е-Карту послуг в громадах для ветеранів та ветеранок війни. На ній зібрані послуги для оборонців, їхніх близьких, а також сімей загиблих захисників і захисниць, що надаються державою, недержавними та міжнародними організаціями.

Читайте також: У столиці запустили портал для військових та ветеранів – які послуги можна отримати

Е-карта для ветеранів: які послуги можна знайти

Цифрова карта реалізована на платформі е-Ветеран. Наразі тут представлено понад 7,7 тисяч послуг  різної направленості:

- психологічна підтримка та медичні програми;

- патріотичне виховання та мистецтво;

- адаптивний спорт;

- грошова допомога;

- житлові програми;

- розвиток ветеранських об’єднань та підприємницьких ініціатив ветеранів та інші.

"E-Карта — це, в першу чергу, інструмент інформування про можливості розвитку й допомоги для ветеранів і ветеранок у їхніх громадах. У той же час, це єдине місце, де інформація подана простою мовою про те, що можна отримати просто тут і зараз", - зауважив  в.о. міністра у справах ветеранів України Олександр Порхун.

Читайте також: Всі послуги в одному місці – на Львівщині розробили портал для ветеранів та військових

Для е-Карти було розроблено інструмент збору даних від громад щодо послуг для ветеранів, ветеранок, їхніх родичів, а також сімей загиблих воїнів. Після цього відбулося його двотижневе тестування та відпрацювання на Тернопільщині та Івано-Франківщині, а пізніше – оновлений інструмент було поширено на всі області нашої країни. Від того моменту карта є "живим" порталом: інформація про послуги оновлюється щодня.

"Звертаємо увагу, що на е-Карті можуть бути відображені адреси надання послуг на тимчасово окупованих територіях або в зонах ведення активних бойових дій, проте це зареєстровані адреси, а самі послуги переміщені в безпечні регіони", - зазначили в Мінветеранів.

Е-карта послуг для ветеранів у громадах: як користуватися

Наразі цифрова карта охоплює всі регіони України. Для зручності користувачів на порталі реалізовані кілька фільтрів. Тож інформацію можна відсортувати за такими критеріями:

- місце надання послуги в громадах та областях;

- типом послуги;

- описом, категорією отримувачів та умовами надання.

Читайте також: В Україні запустили Єдину ветеранську лінію – куди звертатися

Працювати з е-Картою дуже просто. Алгоритм дій наступний:

1. Користувач заходить на сайт, де знаходиться сервіс;

2. Далі необхідно відфільтрувати пропозиції, обравши потрібну область та громаду, а також тип послуги;

3. Наступним кроком буде ознайомлення з назвою та описом опцій, що надаються у межах послуг. Також користувачу доступні адреса та контакти надавача;

4. Якщо послуга влаштовує, то ветерану, ветеранці, їхнім родичам та іншим отримувачам необхідно відвідати заклад, де вона надається. Отримати її можна одразу чи подати відповідну заявку.

Нагадаємо, для ветеранів створили новий мобільний додаток "База". Він покликаний надати психологічну підтримку, коли немає можливості або бажання звертатися до спеціалістів.

Фото: з відкритих джерел