Рідні та близькі військових і ветеранів потребують різних видів допомоги, і психологічна підтримка посідає серед цього переліку далеко не останнє місце. Жінки, чоловіки, брати, сини яких перебувають на фронті чи нещодавно повернулися до цивільного життя, можуть стикатися з різними проблемами емоційного та ментального характеру. Щоб допомогти їм, в Україні діють гарячі лінії, влаштовують різні заходи та організовують групи підтримки.

Про деякі з них сьогодні розповідає veteran.com.ua.

Читайте також: "Пішла на війну знайти чоловіка" - чому суспільство стигматизує ветеранів і як з цим боротися

Групи підтримки: онлайн та офлайн

Платформа розвитку ветеранських можливостей "Український ветеранський фонд", яка діє в складі Міністерства у справах ветеранів України, пропонує жінкам з родин колишніх та діючих військових щотижневі групи підтримки.

Членів сімей захисників і захисниць  України очікують на зустрічі раз на тиждень в онлайн-форматі. Групи підтримки збираються раз на тиждень на платформі Z00M. Детальніше про це можна прочитати на сторінці Фонду в соцмережі Facebook.

Схожі групи підтримки пропонує й мережа Veteran Hub: тут відбуваються зустрічі для людей зі схожим досвідом за принципом "рівна-рівні" на різних етапах проживання складних життєвих ситуацій. За словами організаторів, головна мета заходів – бути поруч з дружинами та партнерками наших захисників, поки ті перебувають на фронті.

Зустрічі відбуваються як у "живому" форматі, так і онлайн, а кількість учасниць обмежена до 15-ти. Щоб долучитися, необхідно обрати на сайті зручний для себе формат та заповнити відповідну електронну форму.

Читайте також: Всі послуги в одному місці – на Львівщині розробили портал для ветеранів та військових

Мережа освітньо-культурних та волонтерських просторів Гончаренко центр також втілює проєкт підтримки жінок із родин військових. У межах програми "Плюс-Плюс" дружинам, донькам, матерям та сестрам захисників і захисниць надають безкоштовні психологічні консультації, а також юридичну допомогу. Крім того, під запит учасниць організовують майстер-класи, освітні лекції та інші заходи.

Проєкт функціонує по всій мережі освітніх просторів – наразі їх 30 по всій Україні, та діє в онлайн-форматі. Зустрічі з учасницями "Плюс-Плюс" відбуваються, як правило, раз на тиждень. Щоб долучитися, необхідно заповнити спеціальну форму.

Консультації та гарячі лінії

Від березня 2022 року діє Служба психосоціальної підтримки сімей військовослужбовців, створена громадською організацією "Жіноча Сила України" за підтримки ЗСУ, Міноборони та Нацгвардії. Команда проєкту має досвід роботи з родинами захисників і захисниць з 2014 року та пропонує жінкам з родин військових консультації та групи підтримки в режимі онлайн.

За словами організаторів, головною метою проєкта є знайомство жінок зі схожим досвідом та допомога, покращення самопочуття за різних емоційних станів. При цьому зустрічі в дистанційному форматі не є терапевтичними, а скоріше групами підтримки, що модеруються психологами. Детальніше про проєкт можна дізнатися за посиланням.

Читайте також: В Україні запустили Єдину ветеранську лінію – куди звертатися

Жінки з родин військовослужбовців також можуть звернутися за безкоштовними психологічними консультаціями на гарячі лінії:

1. Психологічна підтримка від ініціативи #ВАРТОЖИТИ: 5522. Графік роботи: по буднях, з 11:00 до 19:00;

2. Гаряча лінія кризової підтримки для ветеранів і їхніх родин від Українського ветеранського фонду: 0 800 33 20 29. Графік роботи: цілодобово;

3. Гаряча лінія Служби психосоціальної підтримки сімей військовослужбовців: 0 800 332 720. Графік роботи: з 10:00 до 20:00 щодня, без вихідних.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які  юридичні послуги ветерани можуть отримати безкоштовно.

Фото: з відкритих джерел