Повномасштабне вторгнення росіян вплинуло на всі сфери життя в Україні. Зокрема, й на ринок праці, який наразі потерпає від нестачі фахівців. З іншого боку, ветерани та ветеранки після фронту стикаються з труднощами під час пошуку роботи: потенційні роботодавці ставляться до них насторожено, кваліфікація та навички не відповідають поточним запитам, а адаптація в колективі проходить напружено.

Розв’язати цю проблему допоможе перенавчання – тим паче, що курсів для ветеранів та ветеранок пропонується чимало. Один з них -  з MilТech та IT – запустила досвідчена команда менторів у режимі онлайн з безкоштовним доступом. Пройшовши навчання, захисники та захисниці опанують спеціальність, що допоможе підтримати фронт, підвищити обороноздатність, а в подальшому – працевлаштуватися.

Навчання як відповідь на гостру нестачу кадрів, які розробляють обладнання для фронту

Одним з менторів команди є волонтер з Києва Максим Безуглий. Як айтівець з багаторічним досвідом, разом з друзями на початку повномасштабного вторгнення росіян він розробив нейромережу, що вміє знаходити розтяжки з мінами замість саперів.

Читайте також: Ветерани та ветеранки можуть безкоштовно отримати професію в сфері IT – оголошено набір на курси

Пізніше команда почала виготовляти автономні дрони, детектори безпілотників та ретранслятори. На цьому напрямку зіткнулися з гострою нестачею інженерів з MilТech – як серед військових, так і серед цивільних. Це й  мотивувало розпочати набір на навчання:

"Наразі дуже мало фахівців, які мають критично важливі для обороноздатності навички в електроніці, зв’язку, створенні цифрових РЕР, РЕБ, програмуванні мікроконтролерів, 3Д-моделюванні корпусів, розробці електронних плат, обробці сигналів тощо. Тому й виникла ідея на базі школи, яка вже давно працює, запустити новий потік MilТech. Головний напрямок навчання — проєктування, розробка й виробництво автономних роїв дронів", - розповів він.

Інші ментори – IT-директори великих компаній Олександр Шварц й Артем Артемов та СТО "Дії" Євгеній Горбачов – впевнені, що навчальний проєкт не тільки закриє проблему з нестачею кадрів, які можуть розробляти та удосконалювати обладнання для фронту. Вони покладають на нього й іншу мету – надати можливість ветеранам реалізуватися та створити для них робочі місця.

Читайте також: В Україні для ветеранів діють безкоштовні онлайн-курси англійської – як записатися

На першому потоці  навчання з MilТech проходять вже 20 військовослужбовців та ветеранів, серед яких є важкопоранені. Для декого з них це  перша спроба "влитися" в сферу IT, інші – мали досвід у цьому напрямку, але за цивільними спеціальностями. Кажуть, що курси дають шанс на успішне працевлаштування, а навчатися серед "своїх" – колишніх та чинних військовослужбовців – дуже комфортно.

"Річ у тому, що ветерани війни й чинні військові не мають довіри до таких проєктів. Вважають, що бізнес піариться на репутації ветеранів і просто заробляє на крові. Але на власному досвіді хочу сказати — це працює, це справді безкоштовно й це, впевнений, матиме результат. Мені, як і багатьом ветеранам, було важливо знайти команду, яка прийме до себе таким, яким я є, оцінить бажання брати участь у виробництві, навіть якщо рівень освіти не дозволяє одразу виконувати складні завдання, й замість того, щоб відмахнутися або познущатися, допоможе ці необхідні знання отримати", - поділився один зі слухачів Дмитро.

Як записатися на курси з MilТech та IT

Наразі навчання проходять слухачі першого потоку, однак набір бажаючих доєднатися триває. Для зручності воно проходить в онлайн-форматі та розраховане на півроку. Головний напрямок – розробка, проєктування та виробництво автономних роїв дронів.

Читайте також: Перші кроки у бізнесі або розвиток кар’єри – для ветеранів стартує нова навчальна програма

Структура курсу включає:

- практику проєктування;

- практику перемовин;

- теорію;

- дипломні проєкти.

Для ветеранів, ветеранок та чинних військовослужбовців навчання є повністю безкоштовним, для цивільних  - здійснюється за оплату. Зареєструватися на курс можна за посиланням.

Нагадаємо,  держава надає ветеранам гранти на власну справу. Хто має право на допомогу, раніше розповідав veteran.com.ua.

Фото: "Кременчуцький Телеграф"