Ветеранам, які потребують психотерапії, безкоштовно надається амбулаторна та стаціонарна допомога, а також різні види лабораторних та інструментальних досліджень.

Куди звертатися в таких випадках та на що може розраховувати пацієнт, розповіли в Національній службі здоров’я України.

Читайте також: Порушення опорно-рухового апарату – які медичні послуги ветерани можуть отримати безкоштовно

Спочатку – до сімейного лікаря

Спочатку ветерану необхідно прийти до сімейного лікаря, що працює в закладі, який має договір з НСЗУ на пакет медпослуг «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».

«Сімейні лікарі цих закладів пройшли відповідний курс та можуть надати першу психологічну допомогу, виявити психічні і неврологічні розлади, направити на лабораторні та інструментальні дослідження, призначити лікування та забезпечити психологічну підтримку членів родини», - розповідають в НСЗУ.

Після цього, за потреби і за згоди пацієнта, лікар первинної медичної допомоги скерує ветерана до лікаря-психіатра. Він встановить діагноз та надасть подальші рекомендації щодо лікування. Також до психіатра можна звернутися без направлення.  Така послуга доступна у закладах, які мають договір з НСЗУ на пакет «Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах».

Читайте також: Психологічна онлайн-підтримка MARTA для ветеранів та родин: як використовувати платформу

Стаціонарне лікування

Крім того, ветерани із психіатричними розладами можуть отримати безкоштовне стаціонарне лікування. Детальніше про ці послуги можна дізнатися  на сайті НСЗУ за посиланням.

Також до пацієнта із розладами психіки та поведінки може виїхати мобільна мультидисциплінарна команда, до якої входять психіатр (та/або психіатр дитячий за умови надання допомоги дітям), психолог або психотерапевт та медична сестра. В основному такі команди орієнтовані на надання допомоги пацієнтам, яких виписали після стаціонарного лікування.

Допомога надається за місцем перебування пацієнтів або за місцем базування мультидисциплінарної команди. Щоб отримати такі послуги, ветерану  необхідно мати направлення лікаря, з яким підписано декларацію або ж направлення психіатра. Також у пацієнта має бути встановлено відповідний діагноз психічного чи неврологічного розладу. З направленням потрібно звернутись до того медичного закладу, який має договір із НСЗУ за вищезгаданим пакетом.

Знайти сімейного лікаря, який надає ментальну підтримку, а також заклад для психіатричної допомоги можна за допомогою інформаційного дашборду «Надавачі медичної допомоги за напрямом «Психологічна та психіатрична допомога» на сайті НСЗУ за посиланням. Крім того, необхідну інформацію можна дізнатися в оператора контакт-центру НСЗУ за безкоштовним номером 16-77.

Нагадаємо, на Київщині проводять реабілітацію для ветеранів, які втратили зір.

Фото: з відкритих джерел