Діагностичною системою стану психічного здоров'я MARTA за рік функціонування скористалися більше 90 тисяч людей: вона має попит як у нашій країні, так і в Польщі, Німеччині, Великобританії, Чехії, Нідерландах, Франції, Іспанії та США. Безкоштовну онлайн-платформу розроблено за підтримки Мінветеранів для захисників, захисниць та їхніх родин, однак скористатися нею можуть і цивільні.

Які інструменти пропонує ресурс та чим може допомоги, розповідає veteran.com.ua.

Що таке MARTA

Система реалізована на веб-сайті, тому може легко використовуватися на будь-якому гаджеті. Це надійний онлайн-помічник для тих, хто потребує психологічної підтримки. Назва ресурсу розшифровується як Mental Adaptation and Rehabilitation Tools and Analysis  - в перекладі з англійської це інструменти психологічної адаптації та реабілітації та їх аналіз.

Читайте також: "Психологічна підтримка у кишені" - для ветеранів створили новий мобільний додаток

Ресурс був створений у  2021 році і з  того часу кілька разів оновлювався та вдосконалювався, востаннє – минулого року.  Впроваджена на платформі діагностична система схвалена Мережею Травматичного Стресу Європейського Коледжу Нейропсихофармакології та Всеукраїнською Асоціацією Психосоматичної Медицини. Крім того, представлені діагностичні інструменти використовуються для тестування військових НАТО.

Користувачі системи MARTA можуть самостійно провести перевірку свого психологічного здоров’я та отримати рекомендації щодо його покращення "тут і зараз". На сайті реалізовано кілька великих розділів:

- "Діагностика" – функціонал для проведення онлайн-діагностики;

- "Статті" – тут зібрано корисні матеріали;

- "Надавачі послуг" – тут можна знайти контакти партнерів проєкту, які надають кваліфіковану психологічну допомогу;

- "Практичні рекомендації".

Також тут є кнопка швидкого дзвінка до Кризового центру Українського ветеранського фонду  (0 800 33 20 29). Лінія працює цілодобово.

Читайте також: "План Б" для ветеранів та військових - в Україні запустили сайт психологічної допомоги для захисників та їхніх родин

У розділах "Статті" та "Практичні рекомендації" зібрано безліч матеріалів теоретичної та прикладної спрямованості. Для зручності вони згруповані за темами. Наприклад, тут можна дізнатися про порушення сну, запобігання самогубствам та залежності, симптоматику депресії і ПТСР, основні аспекти турботи про себе та отримати дієві поради щодо покращення свого стану.

Окремий підрозділ платформи присвячено ветеранам та їхнім родинам. Зокрема, зібрана інформація про:

- підтримку та покращення комунікації з ветеранами;

- зміцнення родинних зав’язків;

- переживання втрати;

- допомогу людині з ПТСР.

Самостійна діагностика психічного здоров’я: як пройти на сайті MARTA

Платформа доступна кожному на безкоштовні основі. Щоб самостійно перевірити свій стан, слід виконати кілька простих кроків:

1. На головній сторінці натиснути на кнопку "Діагностика", а потім обрати "Персоналізований опитувальник"(розглянемо цей варіант для прикладу) чи "Діагностика за категоріями". Останній варіант підійде, якщо користувач знає або здогадується, які психологічні проблеми має.

2. Далі слід обрати кнопки "Перевірити стан" чи "Подивитись категорії" відповідно.

3. Після цього треба обрати категорію, до якої належить користувач – ветеран, близький чи родич ветерана або "я належу до іншої категорії"  - та натиснути "Почати тестування".

Читайте також: В Україні запустили Єдину ветеранську лінію – куди звертатися

4. Відкриється персоналізований опитувальник, за яким необхідно визначити власний стан за останній два тижні. Він реалізований у зручному форматі тесту та складається з кількох питань.

5. Після проходження опитувальника система покаже загальну оцінку стану користувача. За результатами діагностики буде вказано на проблемні аспекти та запропоновані статті і поради щодо покращення психологічного здоров’я.

Нагадаємо, в Україні для ветеранів запустили е-Карту послуг в громадах. Як користуватися новим сервісом, ми детально розповідали раніше.

Фото: з відкритих джерел