На Київщині ветеранів, які частково або повністю втратили зір, навчають орієнтуватися у просторі, обслуговувати себе та допомагають їм адаптуватися до життя. Спеціальний курс «Перезавантаження» проводять в одному з медико-реабілітаційних центрів Міністерства внутрішніх справ України.

Як розповідають в МВС, курс триває 21 день, і навчатися одночасно можуть до десяти ветеранів.

Читайте також: Терапія для всієї родини – сім’ї ветеранів запрошують на безкоштовний ретрит

Робота з психологом та уроки танців

«У нашому центрі вже двічі була організована програма для бійців, які втратили зір. Вони вчилися готувати, обслуговувати себе, орієнтуватися в просторі з тростиною, працювали з психологом, відвідували уроки танців», - розповідає заступниця начальника медичного реабілітаційного центру Ніна Бєлова.

Заняття танцями, як пояснюють в центрі, позитивно впливають на опорно-руховий апарат, адже часто військовослужбовці, які втратили зір, мають також інші травми. Крім того, ветерани працюють з фізичним терапевтом.

Додатково ветеранів навчають користуватись шрифтом Брайля та спеціальними застосунками на гаджетах. Серед тренерів є також ті, хто мають порушення зору і знають, як адаптуватися до життя таким людям.

Читайте також: В Ужгороді ветеранів, військових та їхні родини реабілітують за допомогою танців: як це працює

Каністерапія та іпотерапія

Під час курсу ветерани відвідують заняття з каністерапії (спілкування з собаками) та іпотерапії (прогулянки на конях). Час, проведений з тваринами, покращує психологічний стан людей, допомагає розслабитися та налаштуватися на позитив.

«Спеціально навчені собаки беруть участь в індивідуальних та групових сеансах психотерапії. Спілкування з ними дає гарний ефект – хлопці розслабляються, більше розкриваються, тож цей напрямок набуває популярності», - розповідає Ніна Бєлова.

Нагадаємо, безкоштовні заняття з іпотерапії для ветеранів та військових також проводять у Львові .

Фото: МВС