Ветерани, які через травми мають порушення опорно-рухового апарату, можуть отримати безкоштовні медичні послуги, які включають необхідні обстеження, лікування та реабілітацію.

Куди звертатися учасникам бойових дій та яка допомога для них передбачена, розповіли в Національній службі здоров’я України.

Читайте також: На Київщині проводять реабілітацію для ветеранів, які втратили зір – подробиці

Обстеження та видача ліків

Звертатися ветеранам потрібно у заклади, які уклали з НСЗУ договори на пакети медичних послуг «Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах», «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах» та «Екстрена медична допомога».

Там лікарі повинні безоплатно провести огляд та консультацію, а також  інструментальні обстеження (рентген, МРТ, УЗД тощо). Крім того, безкоштовно надають лабораторні дослідження (аналізи крові та сечі, глюкоза, холестерин тощо).

Також до гарантованих послуг входить знеболення на всіх етапах діагностики та лікування, а в умовах стаціонару ветерани можуть безкоштовно отримати ліки з Національного переліку, централізованих закупівель МОЗ та за рахунок інших програм.

Читайте також: Як ветеранам отримати безкоштовні ліки – роз’яснення

Операції та надання протезів

Також ветеранам проводять безкоштовні операції. «Якщо при загостренні, неправильному зрощенні кісток або у інших складних випадках травмований ветеран потребує хірургічного втручання, його безоплатно проводять в медичних закладах, законтрактованих з НСЗУ за пакетами «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах» або «Хірургічні операції дорослим та дітям в умовах стаціонару одного дня»», - розповідають у службі.

Для пацієнта є безоплатними усі послуги, серед яких:

• діагностика

• надання ліків

• передопераційні обстеження

• анестезіологічне забезпечення

• хірургічне втручання

• післяопераційний догляд та рання реабілітація.

Проте, до послуг Програми медичних гарантій не включена вартість дороговартісних витратних матеріалів, таких як накісткові металоконструкції чи протези. Вони забезпечуються коштами інших урядових програм.

Читайте також: Військові та ветерани мають право на безкоштовні засоби реабілітації – як їх отримати

Реабілітація для захисників

Крім того, якщо необхідно, для ветеранів, які мають  порушення опорно-рухового апарату, передбачена реабілітація. Вона проводиться у закладах, які мають договір із Національною службою здоров’я України на пакети «Реабілітаційна допомога дорослим і дітям у стаціонарних умовах» та «Реабілітаційна допомога дорослим і дітям у амбулаторних умовах».

Реабілітацію можна проходити в умовах стаціонару, а також амбулаторно. Для того, щоб отримати реабілітаційну допомогу в стаціонарі, ветерану потрібно:

• мати е-направлення від лікуючого лікаря, зокрема лікаря фізичної та реабілітаційної медицини,

• або бути переведеним з іншого закладу чи клінічного підрозділу лікарні,

Для проходження реабілітації в амбулаторних умовах, ветерану потрібно:

• або мати направлення від сімейного лікаря (терапевта чи педіатра), з яким укладено декларацію,

• або мати направлення від лікуючого спеціаліста (в тому числі лікаря фізичної та реабілітаційної медицини).

Відновленням функціональних можливостей пацієнта-ветерана займаються лікарі фізичної та реабілітаційної медицини, фізичні терапевти, ерготерапевти, терапевти мови й мовлення, протезисти-ортезисти, психотерапевти та інші спеціалісти.

Ветеранам безоплатно гарантовані такі послуги з реабілітації:

• реабілітаційне обстеження

• індивідуальний реабілітаційний план та програма терапії

• нейрореабілітація, ортопедична, кардіо-респіраторна реабілітація та інші

• знеболення у стаціонарі

• психологічна допомога.

Нагадаємо, ветеранам надаватимуть кошти на різні стоматологічні послуги.

Фото: з відкритих джерел