Ветерани мають право на безкоштовне отримання певних медичних послуг та лікарських засобів. Зокрема, їм надають медикаменти за програмою «Доступні ліки», препарати під час лікування онкології, серцево-судинних та деяких інших захворювань.

Які ліки можна отримати і що для цього потрібно, розповідає Міністерство у справах ветеранів України.

Читайте також: У Полтаві для ветеранок розробляють індивідуальні програми реабілітації – куди звертатися

Як отримати «Доступні ліки»

За цією програмою можна безкоштовно або з невеликою доплатою отримати медикаменти для лікування та профілактики хронічних захворювань.  Усього доступно 515 препаратів.

Це ліки для пацієнтів, що мають:

• серцево-судинні захворювання (зокрема, можна отримати ліки для профілактики інсультів та інфарктів);

• діабет І і ІІ типу, нецукровий діабет;

• хронічне обструктивне захворювання легень;

• розлади психіки та поведінки, епілепсії;

• хвороби Паркінсона (також можна отримати знеболювальні для паліативних хворих та імуносупресанти).

Щоб отримати ліки, ветеранам спочатку потрібно звернутися до свого сімейного або лікуючого лікаря. Він надасть електронний рецепт на лікарські засоби. Рецепт треба пред’явити в аптеці, яка має договір із Національною службою здоров’я (такі заклади позначені спеціальною наліпкою з логотипом НСЗУ). Після цього вам нададуть препарати.

Читайте також: Ветеранам надають безкоштовне лікування захворювань шкіри – куди звертатися

Для лікування онкології, туберкульозу та розладів психіки

Крім того, централізовані державні закупівлі передбачають придбання певних лікарських засобів за державні кошти. Зокрема, це препарати для лікування онкології, серцево-судинних і судинно-мозкових захворювань, туберкульозу, розладів психіки та поведінки й багато інших. Повний перелік ліків можна подивитися за посиланням.

Також пацієнтам на стаціонарному та амбулаторному лікуванні надаються препарати з Національного переліку основних лікарських засобів. Це ліки при серцевій недостатності, проти туберкульозу, гепатитів, Паркінсона, гормони та антигормони, інсуліни, протисудомні тощо.

Як розповідають у Мінветеранів, ці медикаменти лікарні мають закуповувати самостійно та повністю покривати ними потреби пацієнтів.

«Перевірити наявність ліків можна на сайтах місцевих органів влади та на інформаційних стендах лікарень, де інформація має оновлюватися щотижня. Перевірити, чи входять ліки в Нацперелік, можна за допомогою сервісу «Ліки контроль» за посиланням», - йдеться у повідомленні.

У випадках, якщо вас змушують купувати ліки, які мають бути в наявності у медичних закладах, пацієнтам радять телефонувати на гарячу лінію НСЗУ 16-77.

Крім того, діють місцеві програми забезпечення ліками, згідно з якими ветеранам з бюджетів ОТГ відшкодовується вартість препаратів. В основному це ліки для важкохворих та пацієнтів із рідкісними захворюваннями. Деталі можна дізнатися в органах місцевого самоврядування.

Нагадаємо, ветеранам надаватимуть кошти на різні стоматологічні послуги.

Фото: з відкритих джерел