Для деяких категорій українців, серед яких військові та ветерани, діє механізм безоплатного забезпечення допоміжними засобами реабілітації. Їх надають за кошти державного бюджету – порядок  отримання засобів Кабмін затвердив в постанові № 32.

Куди звертатися захисникам України, щоб отримати відповідну допомогу та які проблеми виникають на шляху, розповів юрист Українського ветеранського фонду Мінветеранів Ярослав Хоменко.

Читайте також: Ветеранам надають кошти на купівлю житла – хто має право на допомогу

Хто має право на допомогу

Право на засоби реабілітації мають захисники, які під час служби отримали поранення або травми. Це зокрема резервісти, військовозобов'язані добровольці Сил територіальної оборони, військовослужбовці Національної гвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Держприкордонслужби, Держспецтрансслужби та інших утворених відповідно до законів військових формувань.

Засоби реабілітації виготовляють і постачають суб'єкти господарювання, внесені Держлікслужбою до Реєстру осіб, відповідальних за введення медичних виробів в обіг.

Читайте також: Терапія для всієї родини – сім’ї ветеранів запрошують на безкоштовний ретрит

Які засоби можна отримати

До переліку входять різні засоби реабілітації, які задовольняють різні потреби. Серед них:

• протезно-ортопедичні вироби, у тому числі ортопедичне взуття;

• спеціальні засоби для самообслуговування та догляду;

• допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підйому;

• засоби для пересування;

• меблі та оснащення;

• спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією.

«Кожен з цих засобів призначений для покращення якості життя та сприяння незалежності осіб з інвалідністю. Наприклад, протезно-ортопедичні вироби дозволяють відновити або компенсувати втрату функцій кінцівок, а засоби для орієнтування і спілкування допомагають людям з порушеннями зору та слуху бути більш автономними і інтегрованими у суспільство», - розповідає Ярослав Хоменко.

Читайте також: Ветерани можуть безкоштовно навчатися в автошколах по всій Україні – куди звертатися

Куди звертатися

Військові можуть отримати або необхідні їм засоби реабілітації, або компенсацію, щоб придбати їх самостійно. Вона надається у межах, затверджених Мінсоцполітики граничних цін. Спочатку людина має звернутися у медико-соціальну експертну комісію, лікарсько-консультативну комісію або військово-лікарську комісію, залежно від категорії особи. Комісія формує свій висновок і складає індивідуальну програму реабілітації, у якій вказують необхідні засоби.

Після цього потрібно подати заяву про забезпечення засобом реабілітації або виплату компенсації до органів соціального захисту населення, Центру надання адміністративних послуг або через електронний кабінет особи. До неї необхідно додати документи, що посвідчують особу, рішення ВЛК чи висновок ЛКК (для учасників бойових дій), документ про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків та інші підтверджуючі документи. Військовослужбовцям треба додатково подати копії довідок про обставини травми, виданих командиром військової частини, та інших документів, що підтверджують участь в АТО або в заходах із забезпечення національної безпеки та оборони.

Читайте також: В Ужгороді ветеранів, військових та їхні родини реабілітують за допомогою танців: як це працює

Які проблеми виникають

Юрист зазначає, що особи з інвалідністю не завжди задоволені державною допомого. По-перше, процедура достатньо складна і тривала – через бюрократію та затримки на засоби реабілітації доводиться чекати місяцями або навіть роками. По-друге, людей часто не влаштовує якість.

«Деякі користувачі скаржаться на те, що отримані засоби не відповідають їхнім потребам або мають низьку якість. Це може бути пов'язано з недостатнім контролем за виробниками та постачальниками таких засобів», - говорить Ярослав Хоменко.

Він наголошує, що для того, щоб вирішили ці проблеми, потрібно спростити  процедуру отримання засобів реабілітації та покращити координацію між різними державними органами. Також важливо збільшити фінансування програми.

Нагадаємо, ветеранам спростили надання послуг у Пенсійному фонді.

Фото: з відкритих джерел