У Золотоноші Черкаської області передали десять квартир новим власникам – ветеранам та їхнім родинам. Житловий проєкт став результатом тісної співпраці обласної військової адміністрації та представників бізнесу, які повністю покрили витрати на відновлення та ремонт будинку, облаштування квартир меблями. Сама будівля та кожна оселя – інклюзивні та безбар’єрні.

Квартира для ветеранів – матеріальна форма "дякую"

Двоповерховий багатоквартирний будинок у Золотоноші підготували для родин захисників і захисниць, які серйозно травмувалися, беручи участь у відсічі російської агресії.  Тут разом  з рідними житимуть ветерані і оборонці, які проходять реабілітацію, очікують на протезування або оговтуються від полону та адаптуються до цивільного життя.

Читайте також: Оплата комуналки та навчання для дітей – на які пільги мають право сім'ї учасників бойових дій

"Це надзвичайно особливий проєкт, тому що він про наших незламних героїв, про співпрацю і влади, і підприємців. Про те, як ми можемо приділяти увагу саме таким важливим напрямкам спільно. Починалося все з ідеї, і я дуже радий, що на Черкащині є люди, є підприємці, є бізнес, який підхопив цю ідею і довів її до правильної реалізації", - зазначив під час передачі ключів ветеранам начальник Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець.

Будинок для родин захисників – повністю інклюзивний, функціональний та автономний, має зручний ліфт. Будівля не має класичних під’їздів: кожна квартира на першому поверсі має окремий вхід з розширеними дверними прорізями. Тут реалізовано безбар’єрний доступ: починаючи від зони паркування автомобілів  - і до самого будинку і безпосередньо до оселі. Також будівля облаштована сучасним та комфортним укриттям, площа якого розрахована на кількість мешканців.

"Це пілот, який вартує масштабування. Ми бачимо сьогодні на Черкащині поєднання бізнесу, їхніх зусиль, з місцевою владою, зокрема, ОВА. Ми бачимо, який це має ефект для наших військових. Це  і є та форма "дякую", яку ми так звикли говорити. Але мало вербалізувати, треба матеріалізувати -  і оце ми сьогодні і робимо", - підкреслила віцепрем'єр-міністр — міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

"Своє житло – це щось неймовірне для нас"

У кожній квартирі виконано свіжий ремонт, а також встановлено необхідні для проживання меблі та техніка. Ветерани  - власники перших квартир залишилися дуже задоволеними новими оселями, де вони зможуть комфортно проживати разом із рідними.

Читайте також: Ветеранів запрошують на освітній курс "Повернення додому" – як взяти участь

Не приховували позитивних емоцій і члени родин захисників:

"Спочатку була здивована, чесно – дуже. Взагалі дуже рада та щаслива, що у нас тепер буде своє житло. Ми жили з батьками, тому для нас це  - щось неймовірне", - поділилася дружина ветерана Анна.

Виконуючий обов’язки міністра у справа ветеранів України Олександр Порхун підкреслив, що цей житловий проєкт є реальним та практичним втіленням шани, поваги та вдячності захисникам і захисницям. Це надзвичайно важливо як для оборонців, які втратили здоров’я на війні, так і для воїнів, житло яких залишилося на тимчасово окупованій території.

Нагадаємо, у столиці запустили портал для військових та ветеранів. Які послуги можна отримати, ми розповідали раніше.

Фото: Мінветеранів