Постановою Кабінету Міністрів України окреслено механізм забезпечення діяльності фахівців із супроводу ветеранів та демобілізованих осіб. Зокрема, врегульовано питання оплати праці таких спеціалістів та принципи їхньої діяльності.

Інститут супроводу та підтримки ветеранів – один із пріоритетів в країнах НАТО: аналогічна практика впроваджується і в Україні. Ці люди будуть першими в громаді зустрічати ветеранів і ветеранок та допомагатимуть їм на шляху повернення до цивільного життя. Планується, що перші спеціалісти розпочнуть виконувати свої обов’язки вже восени.

Читайте також: "Точка входу" для ветеранів - на Рівненщині готують соціальних менеджерів для роботи з військовими


В Україні дано старт повноцінному впровадженню фахівців із супроводу ветеранів

Такі спеціалісти будуть першими, хто зустрічає ветеранів та ветеранок після повернення в громаду (крім близьких та рідних). Вони виступатимуть консультантами та інформаційними радниками для захисників і захисниць, їхніх родин та сімей загиблих воїнів.

"Він (фахівець із супроводу - ред.)  допомагає, заповнює документи, координує ветерана, спрямовує, представляє інтереси, роз’яснює права, допомагає реалізувати право на пільги та послуги. Для держави і Мінветеранів, як органу, що формує, реалізовує та координує ветеранську політику, фахівець є інформаційним агентом. На базі його аналітики ми будемо змінювати та адаптувати систему відповідно до потреб і запитів ветеранської спільноти", —  поділився думкою в.о. міністра у справах ветеранів України Олександр Порхун.

Читайте також: В Україні працюватимуть фахівці із супроводу ветеранів - які послуги надаватимуть

Професія фахівця із супроводу ветеранів та демобілізованих осіб вже офіційно внесена у відповідний Національний класифікатор України. Такі спеціалісти матимуть чітко визначені обов’язки, зокрема:

- допомагатимуть інтегруватися в цивільне життя;

- забезпечуватимуть інформацією про всі послуги, гарантії та можливості;

- надаватимуть консультації щодо реабілітації, працевлаштування, юридичної допомоги та отримання житла;

- контролюватимуть потреби ветеранів/ветеранок;

- надаватимуть кризову психологічну допомогу;

- будуть поруч, коли це потрібно захисникам, захисницям чи їхнім рідним.

"Всі потреби, що виникають у ветеранів та ветеранок в рамках переходу від військової служби до цивільного життя, повинні знаходити фахову підтримку та допомогу, яка може бути забезпечена саме таким фахівцем із супроводу. Насамперед мова йде про індивідуальний професійний супровід, спрямований на допомогу нашим Захисникам та Захисницям в отриманні ними зокрема реабілітаційних, психологічних, освітніх та інших послуг”, – вважає заступник міністра Максим Кушнір.

Як стати фахівцем із супроводу ветеранів

Спеціалісти працюватимуть у комунальних установах та закладах – зокрема у ветеранських просторах, діяльність яких буде стандартизована відповідними нормативними документами Міністерства у справах ветеранів України.

"Крім основної зарплати, фахівці отримуватимуть надбавки за особливий характер роботи у розмірі 50% посадового окладу. Розмір надбавки залежатиме від навантаження, якості наданих послуг та відсутності скарг і встановлюватиметься керівником установи, - йдеться на сайті міністерства. - Нові правила та фінансування допоможуть створити умови для ефективної роботи фахівців із супроводу ветеранів, що дозволить краще підтримувати ветеранів та ветеранок у їхньому поверненні до цивільного життя".

Читайте також: Які соціальні послуги можуть отримати ветерани – роз’яснення

Бажаючі стати фахівцями із супроводу ветеранів та демобілізованих осіб мають подати заяву в електронній формі через платформу е-Ветеран: прийом документів розпочнеться до кінця серпня. Після цього на кандидатів очікуватимуть:

1. Психологічний тест  та тест на знання законодавства;

2. Співбесіда;

3. Оприлюднення рейтингу та наказ на призначення;

4. Початок тритижневого навчання;

5. Оформлення та початок роботи.

Під час відбору деякі кандидати матимуть перевагу. Це люди зі статусом ветерана/-нки, особи з особливими заслугами перед Батьківщиною, постраждалого учасника Революції Гідності; члени родини загиблого (померлого) захисника/захисниці, ветерана/ветеранки, які перебувають на обліку в Єдиному держреєстрі ветеранів війни. Однак головним критерієм буде здатність кандидатів надавати ефективні послуги і професійні якості.

Нагадаємо, ветеранам  та ветеранкам видають ваучери на безкоштовне навчання. Його можна пройти за понад 400 професіями та робітними спеціальностями.

Фото: з відкритих джерел