Особи з інвалідністю внаслідок війни та учасники бойових дій можуть пройти безкоштовне навчання в Центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості, отримавши спеціальний ваучер сумою до 30 тисяч гривень. На вибір  - майже сотня робітничих спеціальностей і понад 350 освітніх програм.

Читайте також: Ветеранам надають стипендії на навчання за американськими стандартами – подробиці


Куди звертатися, щоб отримати ваучер

Ваучер видається одноразово та дає право особі пройти безоплатне навчання за визначеними переліком професій і спеціальностей – у будівельній індустрії, транспортній, сфері інформаційних технологій, освіти, медицини та інших. Навчання відбувається дистанційно або за очною чи дуальною формами, а також шляхом їх поєднання.

За результатами профпідготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації за робітничими професіями ветерани та ветеранки отримують свідоцтво про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації. А тим, хто проходив підвищення кваліфікації за освітніми програмами, видають документ про підвищення кваліфікації.

Читайте також: Ветеранам пропонують безкоштовно опанувати сучасну IT-професію - умови навчання

Подати заявку на ваучер учасники бойових дій та особи з інвалідністю внаслідок війни можуть двома способами:

1. Онлайн. Необхідно заповнити спеціальну електронну форму. Заповнена заява автоматично відправиться до відповідного центру зайнятості: після опрацювання ветеран отримає на електронну пошту та контактний телефон вказівки щодо подальших кроків.

2. Офлайн. Послугу надають фахівці центру зайнятості. Щоб отримати, слід прийти на консультацію до найближчого з них – там будуть надані детальні інструкції.

Які документи необхідно зібрати

Щоб пройти професійне навчання, крім заяви, ветеранам та ветеранкам необхідно подати пакет документів:

- паспорт/ документ, що підтверджує українське громадянство або спеціальний статус особи;

- посвідчення УБД/особи з інвалідністю внаслідок війни;

- документи (дублікати) про професійну (професійно-технічну), фахову передвищу, вищу освіту (можна використати єДокумент);

- індивідуальний податковий номер;

- копія довідки до акту огляду медико-соціальною експертною комісією та індивідуальну програму реабілітації (для осіб з інвалідністю).

Нагадаємо, в  Україні діє освітній портал для ветеранів, де зібрані близько 300 можливостей для навчання. У різних розділах можна знайти варіанти у вишах, закладах фахової передвищої або професійно-технічної освіти. Також тут публікують інформацію про курси, тренінги та програми для захисників.

Фото: з відкритих джерел