У комунальному закладі "Ветеранський простір" Рівненської обласної ради вже четвертий рік втілюють навчальну програму "Соціальне менеджерство у середовищі ветеранів". В її рамках готують фахівців, які допомагають та підтримують ветеранів і ветеранок у громадах, надаючи їм інформаційні послуги та здійснюючи соціальний супровід.

Детальніше про програму та в чому її особлива актуальність у теперішній час, mrpl.city розповіла директорка Ветеранського простору  Ольга Яковлєва.

Читайте також: В Україні запустили чат-бот "Армія+" для військових, ветеранів та їхніх сімей: як користуватися


Сертифікатну навчальну програму "Соціальне менеджерство у середовищі ветеранів" на Рівненщині було запущено з 1 березня 2021 року спільно з Національним університетом "Острозька академія". Вона передбачає 17 занять, присвячених психологічним, світоглядним, юридичним, практичним аспектам формування стресостійкості та розвитку громад.

Як зауважила Ольга Яковлєва, на старті програми громади Рівненщини ще не розуміли, навіщо їм потрібні такі фахівці. Але вже сьогодні є активний запит на підготовку людей, які вмітимуть професійно працювати з ветеранами, їхніми рідними, а також членами родин загиблих, померлих, зниклих безвісти захисників та захисниць.

"На сьогодні маємо ситуацію, коли з зони бойових дій повертаються люди, які неспроможні одразу піти стати на облік у Центрі зайнятості, самостійно знайти роботу, утримувати родину. На жаль, як правило, це комісовані, і їм потрібні лікування, реабілітація. Далеко не всі можуть працювати так, як це було до війни. Тому необхідно, щоб у громаді була людина, як ми кажемо, "точка входу" для ветеранів, до якої можна звернутися з різних питань. І ми таких людей вчимо", - розповіла директорка.

Читайте також: "Навігатор ветерана" - у Львові презентували інформаційний сервіс для діючих та колишніх військових

За її словами,  до соцменеджера ветерани та їхні рідні можуть звернутися з різних питань щодо виплат, пільг, можливостей працевлаштування та інших,  а також на таких фахівців можуть лягти й інші обов’язки – організація лікування та реабілітації поранених захисників і захисниць, вирішення певних соціально-побутових питань колишніх військових. Деякі з проблем можна вирішити на рівні громад, в інших – допомагає Ветеранський простір.

Нагадаємо, в Україні для ветеранів запустили е-Карту послуг в громадах. Як користуватися новим сервісом, раніше розповідав veteran.com.ua.

Фото: з відкритих джерел