Під час регіонального форуму "Повернення ветеранів до громад: ефективне інформування щодо сервісів та можливостей" у Львові відбулася презентація нового продукту для оборонців, ветеранів та ветеранок  - "Навігатор ветерана". Він містить актуальну інформацію про соціальні, медичні та інші послуги, оформлення статусів військових, представляючи собою своєрідний "путівник".

Читайте також: В Україні для ветеранів запустили е-Карту послуг в громадах – як користуватися новим сервісом

"Ветерани – це дуже ціннісна спільнота. Наш обовʼязок – допомогти їм якнайшвидше адаптуватися після повернення з війни і знайти себе у тих сферах, де вони будуть активними учасниками життя громад", - зазначив під час презентації начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

"Навігатор ветерана": яку інформацію можна знайти

Сервіс створила команда Правозахисного центру для військових "Принцип" на чолі з Масі Наємом за підтримки Фонду "Партнерство за сильну Україну". Цей інформаційний інструмент має на меті допомогти  військовим, ветеранам, ветеранкам та їхнім близьким зорієнтуватися в базових юридичних питаннях, отримати корисні контакти для звернення та дізнатися про етапи так званого шляху пораненого. Інакше кажучи, це своєрідний детальний  "маршрутизатор" по надавачам послуг, необхідних діючим і колишнім оборонцям та сім’ям  у різних життєвих ситуаціях.

"Сервіс міститиме матеріали, які розроблені на основі попередньої аналітики та вивчення досвіду громад. Сервісний навігатор існуватиме у вигляді постерів із загальною інформацією та QR кодом на довідник з детальнішою інформацією. Навігатори поділяються відповідно до типів громад: сільські та селищні громади, міські, старостинські округи, обласні центри", - розповіли розробники "Навігатора ветерана".

Читайте також: У столиці запустили портал для військових та ветеранів – які послуги можна отримати

Сервіс доступний за посиланням.  Крім самого навігатора, на сайті можна знайти детальну інформацію про:

- отримання статусу учасника бойових дій та особи з інвалідністю;

- пільги та гарантії для воїнів і ветеранів/-нок;

- житлові програми;

- компенсацію за житлово-комунальні послуги та земельні ділянки;

- медичну допомогу.


Як користуватися "Навігатором ветерана": інструкція

Сервіс містить типові схеми надавачів послуг. Так, військові, ветерани та їхні родини можуть дізнатися, до яких державних органів, структур, організацій їм можна звернутися для вирішення тих чи інших проблем у сільських та селищних громадах, старостинських округів, міських територіальних громадах, містах (обласних центрах). До кожної з цих категорій реалізовано довідник та схему надавачів послуг.

Читайте також: Військові можуть самостійно підрахувати, на які виплати мають право – як працює онлайн-калькулятор

Як користуватися навігатором, розглянемо на прикладі категорії "місто":

1. Відкрийте сайт з навігатором. Для доступу до інформації реєстрація чи авторизація непотрібна;

2. Оберіть пункт "Місто (обласний центр)". Тут вам доступні довідник та схема.

3. Клікнувши на "Місто: довідник", ви отримаєте доступ до PDF-файлу з детальною інформацією про соціальні послуги, ветеранські програми, охорону здоров’я, працевлаштування та навчання, безпеку, оформлення статусів, пільги та виплати. Щодо кожного з цих пунктів розповідається, куди саме військові та ветерани можуть звернутися;

4. А підпункт "Місто-обласний центр: схема" містить детальний опис шляху для отримання послуг та сервісів. Тут також можна знайти QR-код з повним маршрутом для військових та ветеранів з поясненнями.

Нагадаємо, раніше на Львівщині розробили портал для ветеранів та військових.

Фото: Максим Козицький