До Дня Незалежності України, який традиційно відзначатимуть 24 серпня, ветерани, ветеранки та деякі інші категорії громадян можуть отримати разову грошову виплату. Максимальна сума допомоги складає 3 100 гривень,  а для нарахування певним групам осіб необхідно подати заяву до Пенсійного фонду.

Читайте також: Як військовим та ветеранам з інвалідністю отримати грошову допомогу – подробиці


Виплати до Дня Незалежності: кому та скільки нарахують

Сума визначається постановою Уряду "Про встановлення розмірів разової грошової виплати до Дня Незалежності України, передбаченої Законами України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" і "Про жертви нацистських переслідувань", у 2024 році" від 02.04.2024 № 369. Згідно з документом, кошти від держави, зокрема, отримають:

1. Особи з інвалідністю внаслідок війни:

- І групи – 3 100 грн;

- ІІ групи – 2 900 грн;

- ІІІ групи – 2 700 грн.

2. Учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції Гідності  - 1 000 грн;

3. Особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною - 3 100 грн;

4. Члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, захисників і захисниць України, дружини (чоловіки) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни (які не одружилися вдруге) або учасників бойових дій, учасників війни – 650 грн;

5. Учасники війни – 450 грн.

Куди звертатися, щоб отримати виплати

Як повідомили в Пенсійному Фонді України, кошти нараховуватимуть за тим самим механізмом, як і минулого року.  Без додаткового звернення до Фонду їх виплатять таким категоріям:

- пенсіонерам, які мають право на таку допомогу;

- ветеранам і ветеранкам, які продовжують службу, або працюють та не є пенсіонерами. Кошти будуть спрямовані на небюджетні рахунки військових частин, організацій, установ, де працюють чи служать такі громадяни, на підставі поданих заявок.

Читайте також: Зекономити на комуналці до 75% - як ветеранам оформити пільги на оплату ЖКП

А іншим особам, які мають право на виплати та не є пенсіонерами, не працюють та не проходять службу, необхідно звернутися до Пенсійного Фонду із заявою довільної форми. Кошти нарахують за місцем проживання людини на поточний рахунок в уповноваженому банку.

"Заявки/заяви на здійснення разової грошової виплати подаються до 1 серпня поточного року. Якщо можливість подати заявку/заяву у зазначений термін відсутня, це можна зробити до 1 жовтня 2024 року", - звернули увагу в ПФУ.

Нагадаємо, раніше ми пояснювали, в яких випадках ветерани мають право достроково вийти на пенсію.

Фото: з відкритих джерел