Ветерани і ветеранки (учасники бойових дій) та їхні родини мають право на різні знижки та пільги. Серед них  - пільга при сплаті за комунальні послуги,  що складає 75% від їхньої вартості. Як скористатися такою можливістю, розповідає veteran.com.ua.

Пільги на оплату комуналки для УБД

Як нагадали в Головному управлінні Пенсійного фонду України  в Донецькій області, учасники бойових дій мають право на знижку на оплату комуналки в розмірі 75%. Згідно з законом № 3551-XII від 22.10.1993, йдеться про:

- користування житлом (квартплата)  - у межах норм, встановлених чинним законодавством;

- газо-, електропостачання та інші комунальні послуги, а також користування скрапленим газом для побутових потреб (у межах норм споживання);

- вартість палива, зокрема, рідкого (у межах встановлених законом норм для продажу населенню), для осіб, які проживають у будинках без центрального опалення.

Читайте також: Ветеранам надають кошти на купівлю житла – хто має право на допомогу

"Для сімей, що складаються лише з непрацездатних осіб, надається 75-процентна знижка за користування газом для опалювання житла на подвійний розмір нормативної опалювальної площі (42 кв. метри на кожну особу, яка має право на знижку плати, та 21 кв. метр на сім'ю)", - зазначили в ПФУ.

Зауважимо, що площа житла, на яку нараховується знижка, визначається в максимально можливому розмірі в межах загальної площі згідно зі встановленими нормами користування, незалежно від наявності в складі родини осіб, які не мають права на таку пільгу.

Зекономити до 75% на комуналці можуть як самі учасники бойових дій, так і члени їхніх сімей, які проживають разом, незалежно від виду житла та форми власності на нього. При цьому при розрахунках плати за опалення враховується знижка 75% на 21 квадратний метр опалювальної площі на кожну особу, яка постійно проживає в цьому приміщенні, плюс 10,5 "квадратів" на родину.

Як і де оформити пільгу

Знижку на оплату комуналки ветерани можуть оформити у Пенсійному фонді України. Відповідну заяву можна подати онлайн (через вебпортал ПФУ, Дію чи мобільний застосунок "Пенсійний фонд"), поштою (до органу Фонду) та особисто  - через сервісні центрі ПФУ або уповноважених посадовців виконавчого органу сільської, селищної, міської ради, офіси ЦНАП.

Читайте також: Від безкоштовного таксі – до правової підтримки - ініціативи, які допомагають ветеранам і військовим

При поданні заяви необхідно вказати дані:

- паспорта громадянина України;

- ІПН;

- посвідчення учасника бойових дій;

- банківського рахунку для зарахування коштів;

- особових рахунків за сплату житлово-комунальних послуг;

- організації, яка надає житлово-комунальні послуги.

За необхідності додаються копії (скановані) інших документів. Зокрема, це може бути договір оренди житла або довідка ВПО, документи на членів родини (паспорт/свідоцтво про народження дитини, ІПН, довідка ВПО).

"За відсутності договору оренди житла або довідки ВПО органом місцевого самоврядування надається акт обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства/фактичного місця проживання особи", - додали в Пенсійному фонді.

Нагадаємо, в Україні запустили чат-бот "Армія+" для військових, ветеранів та їхніх сімей. Як ним користуватися, читайте на нашому сайті.

Фото: з відкритих джерел