Захисників та захисниць, ветеранок та ветеранів, а також їхніх рідних сьогодні підтримують як органи місцевого самоврядування та державні заклади, так і благодійні фонди, волонтери, громадські організації і відповідальний бізнес. Воїнам, які зазнали поранень, проходять лікування та реабілітацію, надають різноманітні послуги – більшість на безкоштовній основі.

Асортимент достатньо  широкий: від "традиційних" психологічної допомоги та фізичного відновлення  - до "дрібничок" у вигляді безоплатного перевезення та відпочинку. Про деякі з них сьогодні розповідає veteran.com.ua.

Безкоштовне проживання в Чернівцях

Громадська організація "Тактична група 4.5.0", заснована воїнами батальйону "Вовки да Вінчі", відкрила в Чернівцях хаб-хостел, де захисники та захисниці можуть безкоштовно проживати. Така можливість надається на період, поки оборонці проходять ВЛК чи обстеження в місцевих закладах охорони здоров’я.

Читайте також: Родини військових та ветеранів запрошують на безкоштовний відпочинок на Львівщині – подробиці

Як пояснюють в організації, ідея відкрити такий заклад прийшла від прямого запиту оборонців. Адже ветерани, ветеранки, а також військові нерідко були змушені витрачати кошти на оплату тимчасового житла – поки очікують на висновок ВЛК, на результати аналізів чи ще не "прив’язані" до лікарні. Ініціатива покликана підтримати їх та допомогти зекономити кошти.

На безоплатне проживання мають право військовослужбовці ЗСУ, Нацгвардії та прикордонники – як із самого міста, так і з інших регіонів України. Головна умова  - наявність направлення на ВЛК, лікування, проходження обстеження чи реабілітацію.

У хабі-хостелі облаштовані десять ліжок та пічне опалення, куточок для розігріву їжі з мікрохвильовкою. Також тут є пральна машина, бойлер та душова кабіна. У перспективі в приміщенні має з’явитися повноцінна кухня, шафки із замком, великий телевізор та інші побутові дрібнички, що зроблять перебування воїнів більш комфортним.

Щоб потрапити у Хаб у Чернівцях або ж запропонувати допомогу організаторам, звертайтеся за телефонами: (099) 350 39 56 або (098) 345 03 97.

Соціальне таксі: як скористатися в Одесі, Києві та Львові

У кількох регіонах України запустили безплатне таксі для ветеранів, ветеранок і військових з важкими пораненнями. Такий транспорт допомагає чинним та колишнім оборонцям більш комфортно дістатися до місця лікування, реабілітаційного центру чи поїхати в інших важливих справах.

Читайте також: Таксі для ветеранів та їхніх родин – на Вінниччині доступні послуги безкоштовного трансферу

Скористатися послугою вже можна щонайменше в трьох містах:

1. Одеса. Тут ще минулого року запустили проєкт "БезОбмеж" у пілотному варіанті. Він представляє собою інклюзивний трансфер для ветеранів та військових, які потребують медичної допомоги та реабілітації і не здатні самостійно пересуватися чи користуватися громадським транспортом. Безкоштовне транспортування здійснюється в особистому кріслі колісному пасажира до вокзалів та медзакладів міста, а також у кіно, театр на пляж і т.д. Скористуватися трансфером можуть учасники бойових дій, військовослужбовці ЗСУ, Нацгвардії, працівники поліції, СБУ та ДСНС, які брали участь у бойових діях, зателефонувавши за номером (095) 506 25 53;

2. Київ. Послугою безплатного інклюзивного таксі від благодійного фонду "Голуби миру" можуть скористатися ветерани з важкими травмами, зокрема, на кріслах колісних. Замовити таке перевезення можна за телефоном (099) 397 62 82 або скориставшись спеціальним чат-ботом у Telegram;

3. Львів. Наприкінці січня онлайн-сервіс виклику авто Uklon  разом з мережею ОККО за підтримки міської ради запустили соціальне таксі для пасажирів з інвалідністю, які є користувачами крісел колісних. Військові та ветерани можуть пересуватися на спеціально обладнаних автівках, а вартість поїздок компенсує місто (до 800 грн/міс.). Для виклику такого транспорту в додатку Uklon необхідно ввести необхідний маршрут (по Львову та в околицях, радіусом до 20 км) та обрати відповідний тип авто – "інклюзивний". Машини обладнані гідравлічним і механічним підіймачем, рампою, спеціальними кріпленнями та пасками безпеки.

"Правовий навігатор" для ветеранів: як отримати безкоштовну консультацію

Ініціаторами створення сервісу стала громадська організація "Принцип", що займається правовим захистом військових. Тут зібрана інформація з базових юридичних питань, з якими стикаються поранені захисники і захисниці, зокрема:

- як отримати довідку про поранення та оформити матеріальну допомогу;

- як поїхати на лікування за кордон;

- як оскаржити висновок ВЛК.

Читайте також: "Навігатор ветерана" - у Львові презентували інформаційний сервіс для діючих та колишніх військових

Окремо створений розділ для ветеранів і ветеранок, які потребують протезування. Тут можна знайти інформацію від етапу контрою лікування  - до можливостей протезування за кордоном та коштом благодійних фондів. Також на сайті можна завантажити зразки різних документів для поранених військових.

"Правовий навігатор" доступний за посиланням та в Telegram. Тут запущений спеціальний чат-бот, якому можна поставити питання про отримання статусів, виплати, житлові програми та пільги.

Реабілітація та соціалізація ветеранів: які є можливості

Крім соціального таксі, у Львові працює програма, що дозволяє військовим та родинам загиблих героїв безплатно відвідувати фітнес-клуби. Планується, що вона діятиме протягом цього та наступного років щонайменше на 20 локаціях по всьому місту.

Читайте також: Реабілітація через спорт - у Вінниці для ветеранів відкрили заняття з інклюзивного дзюдо та самбо

У рамках ініціативи надаються спеціальні місячні абонементи. Частково витрати покриваються самими фітнес-клубами, решту сплачують безпосередньо військові чи рідні загиблих воїнів – ці кошти пізніше відшкодовуються їм управлінням спорту Львівської міської ради. Організатори запевняють, що таких абонементів вистачить усім охочим, однак спортсменам з відкрити ранами чи ранами в стадії загоєння, потребою постійного медсупроводу чи з протипоказаннями лікарів вони будуть недоступні.

Офіцер-психолог Сергій Твардовський на позивний Рішало у Житомирі відкрив центр реабілітації та соціалізації ветеранів "Ті, Хто Пройшли Крізь Вогонь". Чоловік прослужив у другому батальйоні першої бригади спецпризначення імені Івана Богуна протягом 15 років, а після демобілізації вирішив надавати допомогу побратимам.

У центрі надають психологічну підтримку ветеранам і ветеранкам, а також родинам загиблих. Крім того, тут можна отримати консультації щодо меддопомоги, юридичну консультацію, допомогу з працевлаштуванням. Заклад розташований у Житомирі за адресою: вул. Покровська, 4. Детальніше про послуги можна дізнатися за телефоном: (067) 891 84 99.

А на Путильщині, що в Чернівецькій області, військовий Олег Ревега побудував купольний будиночок з видом на гори "Купол Гуцула". Щоб збудувати таке місце відпочинку для побратимів, чоловік накопичував гроші, зароблені за кордоном, а пісня повномасштабного вторгнення росіян – свою зарплату як захисника. Крім того, фінансувати проєкт йому допомагали рідні і близькі.

Читайте також: Психологія, бізнес, право – ветеранам та військовим пропонують безкоштовні консультації


У "Куполі Гуцула" є спальня, кухня та ванна для комфортного проживання та відновлення. Також тут створюється бібліотека, а військових традиційними стравами пригощають місцеві мешканці. Щоб відправитися сюди на відпочинок, захисникам і захисницям треба зв’язатися з Олегом: пріоритет матимуть поранені військові у реабілітаційній відпустці.

Нагадаємо, військові та ветерани мають право на безкоштовні засоби реабілітації. Як їх отримати, читайте на нашому сайті.

Фото: з відкритих джерел