У Вінниці діють різні програми для реабілітації та допомоги ветеранам. У місті відкрили табір для колишніх захисників і захисниць з порушенням зору "Життя після війни", а віднедавна – розпочали тренування з інклюзивного дзюдо та самбо. Долучитися до них можуть ветерани російсько-української війни на безкоштовній основі.

Читайте також: Пошук тренерів та безкоштовних залів – для ветеранів створили спортивний мобільний додаток

Організували заняття обласна федерація самбо і дзюдо спільно з керівником Волонтерського об’єднання VESTA Богданом Копчатовим. Комплекс вправ розробили разом з лікарями: вони адаптовані під потреби осіб з ампутаціями, а самі тренування проходять під наглядом реабілітологів.

Як зазначив президент Вінницької обласної Федерації дзюдо Ярослав Калетюк, різні зарядки та боротьба у партері є дуже корисними для ветеранів. Особливо цінними є координаційні вправи, адже чимало оборонців втратити кінцівки та тепер мають адаптуватися до іншого життя.  Допомогти їм у цьому раді акредитовані тренери та реабілітологи з різних центрів, які працюють разом у рамках проєкту.


Одним з учасників перших занять став ветеран Володимир Бриж родом з Рівненщини. Близько чотирьох місяців тому він втратив ногу на Донецькому напрямку та наразі відновлюється після поранення. Чоловікові завжди подобався спорт, тож вирішив спробувати зайнятися інклюзивним дзюдо та самбо.

Читайте також: Українські спортсмени планують започаткувати нові міжнародні змагання для ветеранів – подробиці

"Нам зараз усім потрібна така підтримка і моральна, і фізична, щоб хоч якось налаштувати себе і навчитися жити. Потрібні такі місця, де можна побути разом і позайматися. Трошки йде розрядка, і ти тоді не почуваєш себе таким одиноким та замкнутим. Тут розвиваєшся і фізично, і психологічно", - поділився він.

Основною метою ініціативи є соціалізація та реабілітація захисників і захисниць, які наразі відновлюються після поранень. Заняття з інклюзивного дзюдо та самбо у Вінниці відбуватимуться на постійній основі двічі на тиждень. У подальшому проєкт планують масштабувати:

"Я розумію на особистій практиці, наскільки важливе таке відновлення, як важливо бути поруч з собі подібними людьми й взагалі атмосфера зала — вона придає енергії і сил, і натхнення до руху вперед. Я впевнений у цьому проєкті й маю надію на те, що він буде поширюватися і на інші регіони України", - зазначив Богдан Копчатов.

Нагадаємо, ветерани можуть отримати професію тренера та влаштуватися на роботу. Детальніше про це раніше розповідав veteran.com.ua.

Фото: Суспільне Вінниця