Багато українських ветеранів активно займаються спортом і беруть участь в національних та міжнародних змаганнях. В Україні для них проходять турніри «Сильні України», «Звитяга нескорених», «Київ незламний» - там вони конкурують в різних видах спорту і отримують відзнаки за нові досягнення.

Змагання проводять Федерація стронгмену України та Українська федерація спорту ветеранів війни. Цього року вони вирішили запровадити новий масштабний проєкт  – міжнародні змагання Strong Spirit Games під егідою України. З міркувань безпеки їх планують провести в Іспанії, а для участі запросять представників з країн НАТО, які підтримують Україну в боротьбі проти росії. Про це в ексклюзивному інтерв’ю розповів голова Української федерації спорту ветеранів війни та віцепрезидент Федерації стронгмену України Олександр Лашин.

Читайте також: Пошук тренерів та безкоштовних залів – для ветеранів створили спортивний мобільний додаток

Спортивні конкурси в Україні

На українських змаганнях спортсмени виступають у більш ніж десяти категоріях в залежності від травм (немає ноги вище або нижче коліна, немає руки, двох кінцівок). Таким чином вони конкурують з людьми з такими ж пораненнями, як у них, щоб оцінювання було справедливим.

«Ветеран, який займається спортивною реабілітацією – теж спортсмен. І для нього важливе визнання. Тому в минулому році ми провели близько десяти змагань в Україні, а цьогоріч заплановано близько 12 – в Тернополі, Полтаві, Києві тощо. Вони проходять майже кожні два тижні», - розповідає Олександр Лашин.

Крім того, минулого року вісім ветеранів з ампутацією поїхали в Мадрид на міжнародний фестиваль Arnold Classic Europe. Вони встановили світовий рекорд з адаптивного стронгмену, протягнувши за канат в упорі сидячи чотири вантажівки загальною масою 35 тонн на 20 метрів за 30,69 секунд.

Читайте також: Ветеранів та військових запрошують на реабілітацію разом з родинами – умови програми

Ідея міжнародних змагань

Зараз представники Федерації стронгмену України та Української федерації спорту ветеранів війни планують організувати міжнародні змагання під егідою України.

«Вже є Invictus Games, які проводить Великобританія, Warrior Games від США, але коли Україну запрошують для участі, поїхати через квоту на країну може тільки 20-25 учасників. А в Україні, на жаль, ветеранів стає все більше, і не всі, хто хоче взяти участь і кому це потрібно, може потрапити на змагання.Тому ми хочемо організувати українські Strong Spirit Games. Тоді ми зможемо привезти туди стільки ветеранів, скільки потрібно, а також запросити спортсменів з країн НАТО, які підтримують Україну», - розповідає Олександр Лашин.

Захід збираються провести у жовтні в іспанському Мадриді, на майданчику, де щороку проходить чемпіонат світу по стронгмену.

«Пошук спонсорів та партнерів ще триває, але, я думаю, що в цьому році все вийде. Сподіваюся, після нашої перемоги змагання будуть кожного року проходити в Україні», -  говорить голова Української федерації спорту ветеранів війни.

Нагадаємо, на базі київського вишу відкрили Ресурсний центр для ветеранів і ветеранок.

Фото: Федерація стронгмену України, Українська федерація спорту ветеранів війни