До кінця 2024 року майже 2,5 тисячі ветеранів та ветеранок зможуть придбати власне житло за рахунок грошової компенсації від держави. Нещодавно Урядом затверджено розподіл житлових субвенцій на суму в 5,7 млрд гривень у рамках трьох бюджетних програм.

Про це повідомляє Міністерство у справах ветеранів України.

Хто отримає кошти на житло до кінця року

На грошову компенсацію для придбання домівок можуть розраховувати ветерани та ветеранки і їхні родини  з числа:

- осіб з інвалідністю внаслідок війни І та ІІ групи, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої країни, та членів сімей загиблих (померлих) оборонців;

- осіб з інвалідністю внаслідок війни І та ІІ групи, які брали участь у бойових діях на території інших держав, та членів загиблих (померлих) воїнів;

- ВПО, які брали участь в АТО/ООС та мають статус учасника бойових дій чи особи з інвалідністю внаслідок війни ІІІ групи.

Читайте також: Зекономити на комуналці до 75% - як ветеранам оформити пільги на оплату ЖКП

"Найближчим часом місцеві розпорядники коштів вже перераховуватимуть згідно з помісячним розписом грошову компенсацію на спеціальні рахунки одержувачів, які відкриті в Ощадбанку. Після отримання коштів ветерани та члени сімей загиблих самостійно обирають житло, яке бажають придбати. Таке житло може бути як на вторинному ринку, так і на первинному — за умови, що воно обов'язково введене в експлуатацію", — розповів в.о. міністра у справах ветеранів України Олександр Порхун.

Він також додав, що житлове питання є одним з ключових для ветеранської спільноти. Наразі держава докладає максимум зусиль, щоб вирішити його. У планах – затвердження програми, яка передбачатиме грошову компенсацію, відшкодування за оренду та пільгову іпотеку.

Як ветеранам отримати житлову субвенцію

Щоб претендувати на грошову компенсацію, спочатку необхідно встати на квартирний облік. Після цього треба звернутися до офісу ЦНАП або органу соцзахисту з пакетом документів:

• заява на призначення грошової компенсації;

• копія паспорта заявника;

• копія посвідчення учасника бойових дій/особи з інвалідністю внаслідок війни/члена сім’ї загиблого захисника;

• копія довідки про безпосередню участь особи у бойових діях;

• письмова згадка в довільній формі кожного повнолітнього члена сім’ї;

• копії документів, що підтверджують родинні стосунки між заявником і членами його сім’ї;

• копія рішення про взяття на квартирний облік на себе та кожного члена родини;

• довідка про наявність чи відсутність зареєстрованого права власності на житло;

• довідка ВПО з 2014 по 24.02. 2022.

Читайте також: Оплата комуналки та навчання для дітей – на які пільги мають право сім'ї учасників бойових дій

Документи та заява розглядаються спеціальною комісією. У разі позитивного рішення та в порядку черги кошти нараховуються на спецрахунок в "Ощадбанку".  Далі ветеран/-нка самостійно обирає житло, укладає договір купівлі-продажу з продавцем, надає його копію до органу соцзахисту, отримує письмову згоду на перерахунок коштів продавцю, подає заяву до "Ощадбанку" та оформлює право власності протягом 30 днів.

Нагадаємо, під Києвом для ветеранів та їхніх родин зводять інклюзивний житловий комплекс. На будинки вже видано перші сертифікати.

Фото: з відкритих джерел