На Київщині активно будують інклюзивний житловий комплекс для ветеранів і ветеранок, які мають суттєві фізичні ушкодження внаслідок поранень. До кінця літа тут має з’явитися понад півсотні  приватних будинків для комфортного проживання захисників і захисниць з родинами, а територію довкола облаштують для вільного пересування осіб з інвалідністю. Нещодавно новим власникам вже були передані перші сертифікати на оселі.

Про це повідомив голова Київської обласної державної адміністрації Руслан Кравченко.

Хто з ветеранів отримав сертифікати на житло

Перші два сертифікати на будинки в житловому комплексі отримали бійці Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України. Найближчим часом такі ж документи отримають ветерани з 3-ї окремої штурмової бригади, 72 ОМБр імені Чорних Запорожців та 114 бригади ТРО. Оборонці мешкатимуть тут разом з родинами.

Читайте також: Ветеранам надають кошти на купівлю житла – хто має право на допомогу


"Подякував бійцям ГУР за надійний захист нашої держави та мільйони збережених життів українців. Кожен з них робить все можливе для того, щоб Україна була незалежною. А наше завдання – зробити все, щоб ті, хто рятує країну ціною власного здоров'я, мали змогу максимально швидко адаптуватися", - написав Руслан Кравченко на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

У житловому комплексі буде 56 приватних будинків, площа кожного – 80 квадратних метрів. Нові оселі будуть пристосовані для комфортного проживання ветеранів та ветеранок з рідними: у них встановлять кухонні меблі, облаштують ванни та санвузли. Будинки матимуть тераси для відпочинку та невеликі земельні ділянки (площею в чотири-п’ять соток).

Житло для ветеранів під Києвом : що відомо про будівництво комплексу

Інклюзивний житловий комплекс для ветеранів з інвалідністю почали зводити в жовтні 2023 року, а завершити будівництво планують до кінця цього літа. Тут мешкатимуть захисники  і захисниці з сім’ями, які втратили житло внаслідок бойових дій (або їхні осели розташовані на тимчасово окупованій території).

Читайте також: Зекономити на комуналці до 75% - як ветеранам оформити пільги на оплату ЖКП


Комплекс "виросте" під Києвом у мальовничій місцевості – у хвойному лісі на березі озера. Крім будинків, тут буде велика зона відпочинку зі сквером, спортивними та дитячими майданчиками, місцями для барбекю. Також на території побудують протирадіаційне укриття мінімум на сто осіб та амбулаторію для реабілітації ветеранів і ветеранок.

"Будинки та земельні ділянки передадуть у власність військовим та їхнім родинам. Після заселення в будинки ветерани будуть працевлаштовані на одному з місцевих підприємств. Дітей військових до школи та садочка відвозитиме спеціальний автобус, який планують закупити благодійники", - повідомляв раніше Руслан Кравченко.

Інклюзивний житловий комплекс будується за кошти благодійників. Фінансують його фонд Андрія Засухи та ФК "Колос Ковалівка".

Як ми повідомляли раніше, нове житло для ветеранів облаштують й на Черкащині. В одному з міст регіону, Золотоноші, захисникам та захисницям вже передали ключі від десяти обладнаних квартир в інклюзивному будинку.

Фото: Руслан Кравченко