Все життя ветеран Андрій Башенський присвятив кулінарії – він вивчає та модернізує старі українські рецепти, займається виробництвом м’ясної продукції та відкриває власні заклади на Львівщині. У 2022 році він добровільно пішов до військкомату, а після звільнення зі служби – продовжив розвиток бізнесів.

Про рецепти, привезені з Карпат, вино замість штучних барвників та експерименти на кухні він розповів для сайту veteran.com.ua.

Читайте також: Ветеран з Донеччини перевіз 150 кіз на Волинь та заново відкрив ферму – історія Сергія Свириденка

Після служби – ковбасний бізнес

До повномасштабного вторгнення Андрій мав два ресторани на Львівщині, виробництво в’ялених ковбас та м’ясних продуктів, а також кейтеринг для весіль та корпоративів. Через війну та вступ до ЗСУ один з ресторанів та виробництво в’ялених продуктів довелося закрити.

«Виготовленням в’ялених ковбас припинили займатися через постійні відключення світла. Щоб відновити його, потрібні потужні генератори, адже, якщо світла немає, не підтримується потрібна температура та вологість, і продукт псується», - розповідає Андрій Башенський.

Тому після служби ветеран вирішив розвивати новий напрямок – виробництво копчених м’ясних виробів та ковбас «Баша кухня».

«Спочатку я почав готувати ковбаски для себе та друзів. Були експерименти – десь трохи пересолили, десь недосолили, пробували, давали родичам. Коли  вийшов гарний продукт, вирішив, що можна робити на ньому бізнес. Зараз я проживаю у Жовкві, а це місто невелике – люди почали дізнаватися, приїжджати, замовляти продукцію. Півроку виготовляв ковбаси сам, а потім найняв працівників», - розповідає підприємець.

Наразі асортимент  бренду великий, у продажі – копчена свинина, конина, яловичина та риба, різноманітні рулети, а також різні ковбаски: бандерівська, дрогобицька, мелена, рублена.

Читайте також: «На війні хотілося чогось домашнього» - троє ветеранів із Закарпаття заснували виробництво ковбас та м’яса

Збирав рецепти «по ниточках»

Після того, як новий бізнес почав розвиватися, Андрій вирішив потроху відновлювати і закриті проєкти. Передусім планує продовжити виготовляти в’ялені ковбаси, адже в цю справу він вклав багато любові, часу та знань.

Підприємець збирав і вивчав старі українські рецепти та модернізував їх.

«Знаходив рецепти в книгах, архівах, крім того, я шість років працював в Карпатах, і там дізнався дуже багато інформації – які рецепти пам’ятають люди, які засоби приготування, як гуцули колись зберігали м’ясо на стріхах. Все це збирав по ниточках і тоді вийшов класний продукт, - згадує Андрій. – Ми виготовляли 27 видів ковбас, серед яких були ковбаси з білими грибами, з овечою бринзою, червоним вином, вишнею, італійським трюфелем, а також в’ялене м’ясо та хамон. У гості приїжджали навіть відомі телеканали, знімали кулінарні шоу».

Читайте також: Ветеран з Криму відкрив магазин халяль-продукції на Вінниччині – історія захисника

Тільки натуральні компоненти

Копчені та в’ялені ковбаси ветерана відрізняються не лише смаком, а й своїм складом. Підприємець розповідає, що використовує тільки натуральні компоненти без шкідливих домішок.

«В магазинні ковбаси додають купу барвників, щоб продукт довго зберігався. Цього можна досягнути іншим способом, з використанням натуральних складників, але це копітка робота, - розповідає Андрій. – Я, наприклад, для того, щоб ковбаса мала насичений червоний колір, використовую вино. Його треба випарити, додати прянощі, зцідити і можна виливати у фарш. Тоді виходить ковбаса з гарним рубіновим відтінком».

Читайте також: Ветеран Андрій Брицько з Одещини отримав грант та відкрив меблеву майстерню – подробиці

Гуцульські кльоцки та соус з лободи

Крім того, Андрій планує відкрити у Жовкві ресторан староукраїнської кухні. У ньому будуть подавати страви з печі, борщ, бограч, гарбузовий суп. Така тематика була у одному з закладів підприємця, який довелося закрити через війну.

«Ми модернізували старі українські рецепти та покращували їх, робили більш сучасними. Наприклад, подавали гуцульські кльоцки з соусом з лободи, вершків та овечого сиру. Також була бараніна запечена у вині з супом з кропиви», - розповідає підприємець.

Бізнесмен планує, щоб відвідувачі могли отримати свої страви протягом декількох хвилин – для цього їх будуть завчасно готувати у печі та залишати в теплі.

Ідей багато, тому Андрій Башенський постійно вдосконалює свою майстерність, бере участь у кухарських конкурсах та вже неодноразово отримував золоті медалі.

«Коли мені було 20 років, я думав, що я вже шеф-повар, бо почав самостійно запускати заклад. А зараз вже минуло 40 і я розумію, що досі всього не знаю. Чим більше копаєш цю сферу, тим більше знаходиш нового та цікавого».

Нагадаємо, ветеран Сергій Петченко з дружиною відкрили кафе "Вражає".

Фото: з архіву Андрія Башенського