На війні ужгородець Василь Поприк згадував, як колись разом з дідом готував домашню ковбасу, збирався з родиною на борщ із салом, пригощав друзів та рідних власноруч копченим м’ясом. Теплі моменти життя виникали в пам’яті і чоловіку, як ніколи, хотілося поласувати чимось домашнім, зайнятися побутовими справами і відволіктися від страшних подій.

Після звільнення з військової служби він вирішив пригощати своїми смаколиками не тільки сім’ю, а й усе Закарпаття. Ветеран об’єднався з побратимами Віктором Сулімою та Владиславом Опалеником і запропонував їм відкрити власне крафтове виробництво. Так з’явилася компанія «Вуйко Еко», яка зараз виготовляє багато видів м’ясної продукції – від тушонки до сервелату, бекону та реберець. Про відкриття бізнесу і подальші плани Василь Поприк розповів для сайту veteran.com.ua.

Читайте також: Ветеран Денис Мостович відкрив ковальську майстерню – він створює мечі вікінгів та самурайські катани

«Свій до свого по своє»

Віктор, Василь та Владислав воювали у різних підрозділах ЗСУ, але були знайомі багато років. Усі вони добровільно пішли захищати державу, за час війни пройшли чимало гарячих напрямків і залишили службу через інвалідність.

«Поки я лікувався та придивлявся до цивільного життя, вирішив, що треба робити бізнес із побратимами. З ким, якщо не з ними? «Свій до свого по своє», - говорить підприємець. – Хлопців, які повернулися з війни, треба об’єднувати, давати їм роботу, вони мають бути зайнятими».

Читайте також: Ветеран АТО, захисник, фермер: як Іван Павліш вирощує екзотичний батат на Львівщині

Традиційні рецепти Закарпаття

Досвід виготовлення м’ясних продуктів у Василя вже був, тож він швидко обрав, якою справою зайнятися.

«У молодості я вже виготовляв ковбасу, м’ясо, багато чого навчився від діда, який також любив готувати для нашої родини. Тому пам’ятаю різні рецепти – всі вони автентичні, народні, традиційні для нашого Ужгородського району, - підкреслює ветеран. – Крім того, на війні мене завжди тягнуло до чогось домашнього».

Виготовленням продукції зайнялися Василь та Віктор, а Владислав взяв на себе організаційні питання, прийом замовлень та доставку товарів. У бізнес вклали власні кошти, хоча спочатку збиралися подавати грантову заявку.

«Грантові програми, як на мою думку, є для ветеранів достатньо складними в оформленні документів. В основному, за умовами конкурсів для отримання допомоги потрібно вже бути приватним підприємцем, для більшого розміру гранту – працювати не менше року, - пояснює Василь Поприк. – Ми обрали бізнес, який є оптимальним по витратах і виходу продукції і два місяці тому самостійно запустили його».

Проте, підтримка прийшла з інших джерел, і першим її запропонував ще один побратим.

«Боєць, який вже третій рік воює, безкоштовно надав нам приміщення в оренду в Ужгороді, дозволив зробити ремонт. Нам воно повністю підійшло для цеху і ми почали облаштовувати робочий простір», - розповідає ветеран.

Також підприємцям допомогли з придбанням обладнання. БО «Благодійний фонд Фреда в Україні» надав компанії холодильники, морозильні камери, м’ясорубки та іншу техніку для виготовлення та зберігання продуктів.

«Ми написали у фонд листа, розповіли про нашу компанію, і вони відгукнулися. Це дуже цінна та важлива допомога для нас», - зазначає Василь.

Читайте також: «Тепер смачна кава є не тільки в місті» - як родина ветерана Володимира Іліки розвиває бізнес в рідному селі

Без консервантів та домішок

Наразі в асортименті «Вуйко Еко» - домашня ковбаса, копчена пікниця, ужанський сервелат, копчене м'ясо, тушонка зі свинини, копчене та солене сало, копчені ребра та бекон. Всі продукти – це на 100 % ручна робота, і жодних домішок та консервантів не додається.

«Ми використовуємо лише м’ясо та спеції. Копчення відбувається на дровах, - розповідає Василь Поприк. - Люди хочуть справжнього, оригінального смаку, який важко знайти серед комерційної продукції».

В подальшому підприємці планують розширяти виробництво, і залучити до своєї справи 20-30 працівників. Робочі місця також планують віддати ветеранам, щоб підтримати їх в адаптації до цивільного життя. Крім того, засновники впевнені, що колишні військові точно мають відповідальність та дисциплінованість.

«Військовий досвід навчив нас точності, акуратності та чіткої організації. Я підходжу до процесу виробництва так само серйозно і відповідально, як би ставився до завдання командира», - говорить підприємець.

Читайте також: Лавандове поле, садиба для туристів та крафтове варення – як родина ветерана Андрія Качмара веде бізнес на хуторі

Відкриття магазину і гастротуризм

Зараз свою продукцію підприємці доставляють по місту та району, а також відправляють поштою. В майбутньому планують відкрити в Ужгороді магазин, щоб клієнти могли побачити весь асортимент та обрати  товари для себе.

Крім того, у магазин хочуть запрошувати туристів, які приїжджають на Закарпаття. Їх будуть пригощати місцевими стравами та пропонувати придбати смачний сувенір.

«Крафтові ковбаси – це не просто продукт харчування, а й гастрономічний досвід. Вони дозволяють відкрити для себе нові смаки та аромати, - вважає Василь Поприк. – Ми хочемо стати провідним українським виробником екологічних, автентичних м’ясних та молочних продуктів найвищої якості, заснованих на закарпатських традиціях».

Нагадаємо, ветеранка з Маріуполя відкрила кондитерську в Черкасах та чекає на чоловіка з полону.

Фото: з архіву Василя Поприка