У Київській області почала діяти  «Мобільна служба підтримки» для ветеранів та їхніх рідних. У її складі – психолог, юрист та соціальний працівник. Разом вони їздять громадами Київщини та безкоштовно надають консультації учасникам бойових дій, їхнім сім’ям, а також членам родин загиблих і зниклих безвісти.

Як розповідають у благодійному фонді «Волонтерське об’єднання «Веста», який є засновником ініціативи, службу відкрили тому, що на Київщині проживає велика кількість родин військових, а органи місцевого самоврядування не завжди можуть впоратись з кількістю запитів і задовільнити всі їхні потреби.

Читайте також: Вивчити англійську та працевлаштуватися: для ветеранів запустили нову програму реабілітації

Захисники потребують допомоги

«Родини захисників знаходяться у стані підвищеного стресу та мають потребу в підтримці, що викликає значні емоційні труднощі та дискомфорт. Загалом такі родини становлять приблизно 30% населення області. Також самі ветерани війни, які проживають та перебувають на лікуванні в Київській області, й родини загиблих воїнів, відсоток яких наразі неможливо розрахувати, бо ці дані закриті. Це величезна кількість людей, які потребують допомоги і не завжди знають, куди звернутися», - зазначили у ВО «Веста».

Ініціатива «Мобільна служба підтримки»: послуги для ветеранів війни та їхніх близьких» реалізується в рамках проєкту GIZ Ukraine «Ґендерно-чутливі підходи до ментального здоров'я та психосоціальної підтримки в Україні», що фінансується урядом Німеччини.

Читайте також: Допомога після поранення та зразки документів – як працює сервіс «Турбота про військовослужбовця»

Які послуги будуть надавати

Працівники  «Мобільної служби підтримки» будуть консультувати ветеранів та їхніх рідних з приводу проходження військово-лікарських комісій та медико-соціальної експертизи, оформлення статусів і виплат, а також дадуть відповіді на інші юридичні питання. Крім того, вони зможуть надати інформацію щодо працевлаштування, можливостей для відкриття бізнесу, проходження реабілітації тощо.

Також фахівці пропонуватимуть психологічну допомогу та роз’яснення щодо емоційних станів, з якими можуть стикатися ветерани після повернення додому. Крім того, заплановане проведення лекцій і тренінгів для близьких ветеранів та представників громад.

Нагадаємо, у Києві відбувся перший в Україні тренінг для психологів із консультування родин військовослужбовців та ветеранів.

Фото: ВО «Веста»