10 вересня Кабінет Міністрів України затвердив зміни до Порядку надання в автоматичному режимі статусу учасника бойових дій у період воєнного стану в районах ведення бойових дій або на тимчасово окупованих територіях.

Читайте також: Статус учасника бойових дій - хто має право отримати та як його оформити

Згідно з Постановою, статус УБД захисникам та захисницям України надаватиметься за спрощеною процедурою. Однак станеться це не завтра, а за кілька місяців. Яким буде цей  процес? Чи прискориться надання статусів українським воїнам? Хто  з оборонців НЕ  зможе отримати статус учасника бойовий дій в автоматичному режимі?

Відповіді на ці питання veteran.com.ua підготували в Адвокатському бюро Романа Сацика. Публікуємо їх прямою мовою.

Яким буде алгоритм надання статусу УБД в автоматичному режимі

Упродовж наступних чотирьох місяців Міністерство у справах ветеранів має доопрацювати Єдиний державний реєстр ветеранів війни, щоб забезпечити технічну можливість обробляти інформацію, необхідну для надання статусу УБД, а також створити технічні можливості для підключення до нього посадових осіб органів сил безпеки та оборони — для внесення відповідних записів про участь у бойових діях їхніх військовослужбовців.

Реєстр є правонаступником Єдиного реєстру учасників антитерористичної операції та осіб, які брали участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі та стримування збройної агресії РФ у  Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення.

Алгоритм дій:

1. Початок або наявність підтвердження про виконання особою бойових (службових, спеціальних) завдань у районах ведення воєнних (бойових) дій або на тимчасово окупованих територіях у період воєнного стану під час безпосередньої участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України.

2. Необхідні відомості мають бути внесені у п’ятиденний строк з дня початку виконання бойового наказу (розпорядження) або службового (спеціального) завдання до Реєстру уповноваженою особою військової частини, у складі якої виконувались бойові (службові, спеціальні) завдання, або до якої особа прибула для виконання в районах ведення воєнних (бойових) дій службових (спеціальних) завдань.

(Уповноважених осіб, на яких покладається обовʼязок внесення даних в Реєстр, мають призначити командири військових частин, органів, підрозділів. Таким чином, вони стануть користувачами електронного кабінету в Реєстрі).

У разі неможливості внесення відомостей до Реєстру уповноважена особа військової частини подає відомості до уповноваженої особи комісії (уповноваженого підрозділу), які зобов’язані внести їх до Реєстру в п’ятиденний строк з дня отримання.

3. Внесені відомості перевіряються на достатність та проходять процедуру підтвердження (Якщо відомості внесені не в повному обсязі, не відповідають вимогам арифметичного та формато-логічного контролю або не відповідають відомостям, отриманим засобами Реєстру з інформаційно-комунікаційних систем, держателями яких є відповідні органи державної влади, то користувач електронного кабінету, який вносив відомості, отримує засобами Реєстру повідомлення про необхідність внести не пізніше ніж через п’ять календарних днів після отримання такого повідомлення уточнені відомості до Реєстру).

4. Останнім етапом є надання статусу учасника бойових дій в автоматичному режимі, підтвердженням чого є відповідний обліковий запис в Реєстрі.

Читайте також: Учасник бойових дій - що робити, якщо порушені строки надання статусу

Повідомлення про набуття статусу учасника бойових дій надсилається засобами Реєстру особі, яка набула статус учасника бойових дій (за наявності в Реєстрі відомостей щодо електронної пошти). Тобто повідомлення про отримання статусу УБД буде автоматично надходити на електронну пошту.

Зауважимо, що новий порядок отримання статусу УБД регулює самостійне в автоматичному режимі формування електронного документу, що позбавить ветеранів необхідності подавати паперові документи і витрачати час у чергах. Передбачається, що після отримання електронного документа ветеран зможе одразу отримати гарантовані виплати грошової допомоги.

Що буде, якщо відповідальна особа не внесе відомості про УБД протягом п’яти днів

Уповноважена особа військової частини несе відповідальність за внесення відомостей до Реєстру. Командир (начальник) військової частини (органу, підрозділу), керівник підприємства, установи, організації несе відповідальність за достовірність відомостей. У разі неможливості внесення відомостей уповноваженою особою військової частини до Реєстру: відповідальність за достовірність відомостей, поданих уповноваженій особі комісії (уповноваженому підрозділу) несе командир (начальник) військової частини (органу, підрозділу), керівник підприємства, установи, організації; відповідальність за внесення відомостей до Реєстру несе уповноважена особа комісії.

Міжвідомча комісія здійснює контроль за набуттям статусу учасника бойових дій шляхом моніторингу та контролю, зокрема засобами Реєстру, дотримання користувачами строку внесення уточнених відомостей.

Читайте також: За яких підстав можуть позбавити статусу ветерана війни – законопроєкт

Порядком не встановлена відповідальність конкретно за порушення строків внесення відомостей, однак за аналогією права, можна зробити попередній висновок, що в разі порушення строків можна буде звернутися до командира (начальника) військової частини (органу, підрозділу), керівника підприємства, установи, організації або звернутися зі скаргою на бездіяльність уповноваженої особи до вищих органів. Також мова може йти про дисциплінарну відповідальність стосовно уповноваженої особи, з вини якої було затримано надання статусу УБД, якщо такі дії будуть розцінені як службова недбалість.

Чи прискорить нововведення процес надання статусу УБД

Процедура надання в автоматичному режимі статусу учасника бойових дій у період воєнного стану в районах ведення воєнних (бойових) дій або на тимчасово окупованих територіях має однозначно пришвидшити та спростити отримання статусу УБД. Наразі важко відповісти, скільки фактично це займатиме часу (також залежить, чи з першої спроби будуть вноситися всі дані правильно та в достатній кількості), однак аналізуючи вищевикладене, можна підсумувати, що на внесення даних до Реєстру є 5 днів з дня початку виконання бойового завдання. Далі все залежить від швидкості опрацювання та підтвердження поданих даних та автоматичного формування відповідного облікового запису.

Кому із захисників та захисниць НЕ надаватимуть статус УБД в автоматичному режимі

Пунктом 4 Порядку надання в автоматичному режимі статусу учасника бойових дій у період воєнного стану в районах ведення воєнних (бойових) дій або на тимчасово окупованих територіях чітко встановлено коло осіб, яким статус учасника бойових дій надається в автоматичному режимі. А саме йдеться про військовослужбовців, зазначених в абзаці першому пункту 19 частини першої статті 6 Закону України "Про статус ветеранів війни", які брали участь у виконанні бойових, службових або спеціальних завдань у районах ведення воєнних дій або на тимчасово окупованих територіях. Це стосується військовослужбовців (резервістів, військовозобов'язаних, добровольців Сил територіальної оборони) Збройних Сил України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорт та інших силових структур, які безпосередньо брали участь у виконанні бойових завдань.

Читайте також: Ветерани мають право на пільги від держави - які та як можна отримати

Виключенням є військовослужбовці (резервісти, військовозобов’язані) СБУ та особи, які входять до складу розвідувальних органів. Для цих осіб надання статусу УБД відбувається відповідно до Порядку надання та позбавлення статусу учасника бойових дій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією РФ, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 р. № 413 (Офіційний вісник України, 2014 р., № 73, ст. 2068; 2024 р., № 69, ст. 4140).​

Таким чином, основною категорією осіб, які отримують статус учасника бойових дій автоматично, є військовослужбовці, які брали участь у бойових діях під час воєнного стану (незалежно від того, чи було це до прийняття Порядку надання в автоматичному режимі статусу учасника бойових дій), за винятком осіб, які працюють у розвідувальних органах або в СБУ, для яких встановлені інші правила, незважаючи на те, коли був вихід.

Увага! Шановні читачі! Якщо вам необхідна допомога юристів, то надсилайте надсилати свої питання на електронну пошту нашого сайту: veteraninfo24@gmail.com.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як ветеранам оформити пільги на комуналку  в режимі онлайн.

Фото: з відкритих джерел