Проєкт Ріната Ахметова "Серце Азовсталі", який допомагає оборонцям Маріуполя, організував унікальні терапевтичні ретрити для сімей військових. Це родинна декомпресія в рамках програми "Здоров’я", спрямована допомогти парам, які переживають складні часи після військової служби та полону.

Час разом серед мальовничих краєвидів Карпат, психологічні тренінги, арт- та іпотерапія показали неймовірні результати. Це дало змогу подружжям покращити стосунки, проговорити усі проблеми та навіть уникнути розлучень.

Читайте також: "Моя головна ціль — боротьба за чоловіка. Триматися мені допомагає терапія”: розмова з дружиною військовополоненого з Азовсталі

"В останніх обмінах хлопці повернулися саме із запитом попрацювати з родиною. Вони кажуть: я дуже боюся, що зараз зустрінуся з дітьми, зі своєю жінкою, і не зможу бути таким, як раніше, і вони мене просто не приймуть. Тобто, вони жили зовсім іншим життям – і це стрес як для дружини, так і для чоловіка. Коли вони зустрічаються, цього порозуміння немає. Ми зрозуміли, що це є вже тенденцією, і що з цим треба щось робити", - зазначила директорка ГО "Серце Азовсталі" Ксенія Сухова.

Родинна декомпресія це інтенсивна робота з подружніми парами без участі дітей, аби зосередитися виключно на відновленні стосунків між чоловіком і жінкою. Перший ретрит, в якому взяли участь шість пар, показав неймовірні результати. Він проходив у мальовничих Карпатах. Психологічні заняття, арт-терапія, іпотерапія та багато інших практик сприяли тому, що учасники змогли пропрацювати свої проблеми і знайти нові сенси для подальшого спільного життя.

"Ми навчали, як познайомитися заново, що відбувається, що таке ПТСР, як взаємодію зробити знову, - розповіла психолог "Серця Азовсталі" Наталія Шевченко. – Коли виїжджали, ці сімейні пари були в піднесеному стані, говорили: "у нас другі крила відкрилися". Я запитала, мовляв, так що там про розлучення? А вони казали "ні, ні, ні, у нас нові сенси, нові цінності".

Одними з учасників ретриту були Юрій та Анастасія Меркотан. Він захищав Маріуполь, перебував на "Азовсталі", а потім майже два роки знаходився  у ворожому полоні. Вона весь цей час дуже чекала, виходила на акції-нагадування про військовополонених та сподівалася якнайшвидше побачити свого коханого.

Читайте також: Подвійна "порція" побоїв за офіцерське звання - ветеран-захисник Маріуполя розповів про 743 дні полону

Їхня перша зустріч після звільнення стала найщасливішим моментом подружнього життя, але адаптуватися до нових реалій життя Юрію було складно - жахи полону давалися взнаки. В оборонця траплялися панічні атаки, це також позначалося і на подружніх стосунках.

"В якихось моментах ми намагалися не загострювати проблеми, і було замовчування. Тобто, ми там щось не проговорювали, тому що я не хотіла його образити, і не розуміла, як правильно в тій чи іншій ситуації говорити про щось. Так само і він не хотів якось  мене зачепити", - поділилася жінка.

Щоб покращити стосунки, Анастасія та Юрій взяли участь у ретриті. Родинна декомпресія дала їм зрозуміти,  що навіть після найважчих випробувань кохання може стати ще сильнішим.

"Серце Азовсталі" і надалі буде проводити родинну декомпресію. Вже планується другий заїзд для нових пар:

"Наші захисники і захисниці  - це доволі молоді люди, це майбутнє нашої країни. І зберегти ці молоді родини є важливим завданням  всієї держави, - наголосила Ксенія Сухова. - Ми хочемо, щоб всі ті напрацювання, успішні кейси, які є в нас, які підтверджені нашими  захисниками, брали в роботу для всіх захисників України. Ми будемо тільки щасливі і завжди будемо тут у допомогу".

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що оборонці Маріуполя навчатимуться кулінарному мистецтву у відомого шеф-кухаря – володаря зірки Мішлен.